Sveriges 10 bästa barer – enligt prestigeguiden

Cadierbaren, Le Hibou och A Bar Called Gemma bland vinnarna när foodieförlaget Falstaff hyllar den svenska cocktailscenen.

Joel Ågren  |  Publicerad för 4 timmar sen  |  Lästid: 3 minuter

Falstaff – ett av Europas ledande mediehus inom segmentet mat, dryck och livsstil – etablerar sig i Norden. En storsatsning som bland annat innefattar guider, ett digitalt community samt det tryckta magasinet Falstaff Nordics. Förlaget inledde starkt med att hylla Sveriges bar- och cocktailscen och utse vinnare i fyra barkategorier under en satsig gala på Grand Hôtel i Stockholm i november. Man passade även på att dela ut utmärkelsen Årets gastronomiska person 2026 till Björn Frantzén, med följande motivering:

Björn Frantzén är i dag en av den moderna gastronomins mest inflytelserika kockar. Som förste svensk att både tilldelas och behålla tre Michelin-stjärnor har han omformat den nordiska maten och inspirerat kockar världen över. Björns betydelse sträcker sig långt utanför tallriken genom en innovationskraft som placerat Sverige på den kulinariska världskartan. Med tre restauranger i den högsta klassen, på olika kontinenter, är han idag en internationell referens. Björn är en målmedveten visionär och en levande legend utvecklar världens smaker.” 

Drinken Skål! på Cadierbaren. Foto: Adam Solberg.

Vinnarna i barkategorierna utsågs av Falstaffs community samt en svensk expertjury. Totalt har Falstaff sammanställt en lista över landets femtio främsta barer. De högst rankade på listan är:

– Sverige och särskilt Stockholm håller en mycket hög nivå i ett internationellt perspektiv. Bar- och cocktailscenen utmärks av stor kreativitet, teknisk precision och en förmåga att snabbt ta till sig och vidareutveckla globala influenser, säger Tove Oskarsson Henckel, nordisk redaktör på Falstaff.

Årets vinnare i de fyra barkategorierna är:

Årets Bartender – Erik Andersson

Motivering: ”Erik Andersson är en av landets mest respekterade bartenders. Med erfarenheter från Facit Bar, Cadierbaren och Röda Huset kombinerar han en teknisk precision med ett självklart värdskap. Utöver bararbetet skapar Erik även egna projekt, bland annat speciellt framtagna glas till en egenutvecklad gin. Genom att vara eftertänksam, stillsam och generös har Erik blivit en naturlig auktoritet som ofta sätter riktningen för svenska barer.”

Årets Rookie – Embla Trygg

Motivering: ”Genom att vara orädd, nyfiken och uppfinningsrik tillhör Embla Trygg en ny generation av svenska barternders. På A bar called Gemma förvandlar hon idéer till uttrycksfulla drinkar där fantasi möter hantverk. Med sin energi och noggrannhet är Embla inte bara ett ungt löfte, utan en kraft som redan idag påverkar drinkkulturens utveckling.”

Bästa hotellbaren – Le Hibou, Bank Hotel

Le Hibou. Foto: Press.

Motivering: ”Högt över Stockholms takåsar ligger Le Hibou, en bar som förenar stil, värme och diskret elegans. Här möts gästerna av vidsträckta stadsvyer, välgjorda cocktails och en service som känns naturlig och självklar. Le Hibou fångar en nordiska känsla av glamour där design, smak och miljö smälter samman till en harmonisk helhet.”

Bästa amerikanska baren – Cadierbaren, Grand Hôtel Stockholm

Motivering: ”En amerikansk bar är en klassisk cocktailbar med full service. På legendariska Cadierbaren i Grand Hôtel möter klassisk prakt ett modernt uttryck. Allt från de ljusa rummen till en omsorgsfullt utformad drinklista speglar hantverket på hög nivå. Teamet, som håller världsklass, skapar en atmosfär som är välkomnande och elegant. Oavsett om det gäller en aperitif eller ett sent glas förblir Cadierbaren en självklar samlingspunkt i Stockholms barkultur och en måttstock för service och värdskap.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad för 4 timmar sen