Longines

Kategorier: Accessoarer

Longines

Fakta
Märke: Longines
Upplev mer på internet: Longines
Kategorier: Accessoarer

När Omega strävar uppåt i pris, kvalité och anseende (bland annat med den avancerade co-axial-tekniken tar ett annat märke dess plats i Swatch Group-hierarkin; Longines, som länge stått för utmärkt valuta för pengarna och nu även en tidlöst elegant retroestetik.

Longines grundades 1831 av André Agassiz, och växte snabbt till att bli en stor tillverkare av klockor och urverk – vid sekelskiftet hade man över tusen anställda i fabriken och redan då ett fokus på klockor för sport; den första moderna olympiaden i Aten 1896 klockades med Longinesutrustning och man har sedan dess försett många olympiader med klockor. Märket har länge varit inriktad på de mer eleganta sporterna, och man har bland annat varit officiell tidtagare för hästsport, gymnastik och skidåkning samt hela 31 Tour de France.

Från början av 1900-talet var Longines officiell leverantör till Fédération Aéronautique Internationale och det naturliga valet för många av flygpionjärerna; när Charles Lindbergh flög över Atlanten 1927 bar han en egen- och specialdesignad Longinesklocka som hjälpte honom navigera och Amalia Earhart som också bar märkets klockor.

Longines var aktiva under sjuttiotalets omtumlande quartzår genom att bl.a. presentera den första LCD-klockan 1972 och 1979 släppte man den Feuille d'Or, tunnaste klockan i världen på bara 1,98 millimeter. Något år senare slogs ASUAG, där Longines ingick, ihop med SSIH i det som skulle bli klockvärldens kanske mäktigaste företagsgrupp; Swatch Group, där Longines fick ta position strax under Omega i hierarkin.

Idag har Longines två profiler – dels en modern med modellinjer som Conquest, Hydroconquest och Grande Vitesse som alla är sportiga klockor i uppdaterad design, och även en mer klassisk i form av Master- och Heritagelinjerna som bjuder på tidlöst elegant estetik med många detaljer som man normalt sett bara ser i klockor från de "finare" märkena.

Longines