25 anledningar att älska Los Angeles

Även om du aldrig besökt Los Angeles har du ändå garanterat sett flera av de ikoniska platserna någon gång i filmens värld. LA är USA:s näst största stad och ett av Kingredaktionens absoluta favoritresmål. Därför har vi satt samman en liten lista med 25 anledningar till varför vi älskar änglarnas stad.

Martin Ödman Joakim Skoglund  |  Publicerad 2012-05-30 09:42  |  Lästid: 11 minuter
25 anledningar att älska Los Angeles

1. Hollywood

Området Hollywood är naturligtvis mest känt för sin koppling till filmens värld. Det är här som filmindustrin har sin vagga och det är hit alla aspirerande actor/modell/whatever- människor från hela världen söker sig för att finna lyckan. I dag är det bara Paramount som har kvar sitt huvudkontor inom Hollywoods stadsgränser – de flesta andra har flyttat ut till Burbank eller The Valley – men vill du vara en del av den amerikanska drömmen är det hit du ska bege dig. Området var länge väldigt eftersatt, men de senaste åren har det fått sig en rejäl ansiktslyftning och det är numera helt okej att våga sig ut i Hollywood även efter mörkrets inbrott.

2. Venice

Det lilla kustsamhället Venice är ett destillat av hela den kaliforniska kulturen. Här kretsar allt kring sol, bad, surf och show. Det var på stranden i Venice som Mitch Buchannon, CJ Parker och Shauni McClain såg till att ingen for illa i Baywatch. Det var på Muscle Beach i Venice som Arnold pumpade patt och knaprade anabola och det var i numera nedlagda Pacific Ocean Park i Venice som den moderna skatekulturen föddes när Z-Boys med Tony Alva, Stacey Peralta och Jay Adams härjade här i mitten av 70-talet. Ta en sväng längs den oändliga standpromenaden och känn dig lika härligt vilsen i den amerikanska ytlighetskulturen som Mick gjorde i den tredje och sista filmen om Crocodile Dundee.

3. Urth Caffé

Ett ekologiskt kaffeföretag som enbart tillhandahåller sitt eget märke och även har ett stort utbud av te. Du hittar Urth i West Hollywood, Beverly Hills, Santa Monica och i downtown. Personalen som arbetar här är vänliga och det serveras grymma våfflor med färsk frukt som varmt rekommenderas. Våga vara lösaktig och otrogen mot ditt klassiska val av kaffe eller te och fråga i stället personalen vad de rekommenderar. Du kommer garanterat inte att bli besviken.

25 anledningar att älska Los Angeles
Livräddartornen på Venice Beach har synts i otaliga Hollywoodproduktioner, men mest kända är de nog från tv-serien Baywatch, som delvis spelades in här.

4. Mulholland Drive

Här måste det göras klart att vi inte menar David Lynchs feberdröm till film från 2001 som får unge Raskolnikov i Dostojevskijs klassiker Brott och straff att framstå som frisk och kry. Mulholland Drive är den väg som erbjuder dig en spektakulär utsikt över stora delar av Hollywood och ett måste att uppsöka om du ska insupa la fullt ut. Härifrån betraktar du Hollywoodskylten, Hollywood Bowl, San Fernando Valley och Griffith Park Observatory, där bland andra James Dean kan skymtas i den klassiska filmen Ung rebell från 1955.

5. Sunset Strip

LA:s nattliv är så klart ett av världens förnämsta. Och de mest kända (eller ökända) klubbarna hittar du längs den del av Sunset Boulevard i West Hollywood som kallas Sunset Strip. Bland nöjesetablissemangen kan nämnas:

Whisky A Go Go, som bland annat har haft The Doors som husband och som under 80-talet var stammishak för bland annat Poison, Metallica och Mötley Crue. Fortfarande ett måstebesök om du gillar rock.

Rainbow Bar And Grill, här startade John Belushi den festnatt som skulle bli hans sista i livet med att äta en stabil linssoppa och här hängde heavy metal-eliten under det glada 80-talet. Vill du se hur det ser ut är det bara att kolla in musikvideorna till Guns N’ Roseslåtarna Don’t Cry, Estranged och November Rain som alla utspelar sig på Rainbow.

Roxy Theatre, den före detta strippklubben Roxy har bland annat varit hemvist för John Lennon, Harry Nilsson, Alice Cooper och Keith Moon under Lennons så beryktade ”lost weekend”.

The Troubadour, ett av Hollywoods bästa livemusikställen. Har spelat en oerhört viktig roll för många band som fått sitt genombrott tack vare spelningar här. Som ett exempel kan nämnas att det var här Guns N’ Roses gjorde sitt allra första gig.

The Viper Room. Nattklubb som mest är känd för att det var här som River Phoenix tryckte i sig så mycket droger att han dog. Även i dag fortsätter Viper Room att vara ett populärt festställe för stadens fi lmstjärnor, och bland andra Jennifer Aniston, Sean Penn och Johnny Depp (som ett tag även var delägare) är stammisar här.

6. Six Flags Magic Mountain 

En liten del av den amerikanska kulturen som hittills inte spillt över i full skala till Sverige är nöjesparkshedonismen. I usa är temaparkerna inte bara någonting du tar med dina barn på för att de ska få åka skojsiga karuseller och mumsa i sig sockervadd. Nej, tvärtom – här är det du som ska ha kul. Och på Six Flags Magic Mountain får du allt kul du orkar. Nöjesparken är så enorm att den får våra svenska diton Liseberg och Gröna Lund att kännas lika mäktiga som de ambulerande tivolin som drivs av livströtta polacker och som varje sommar dyker upp i våra mellanstora, mellansvenska städer.

25 anledningar att älska Los Angeles
Åk en tur med berg- och dalbanan Viper, om du törs.

7. Stränderna

Los Angeles har några av världens mest kända och bästa stränder. Alla som sett Baywatch vet att det är beachen som gäller om du vill visa upp din vältrimmade (eller tillfixade) kropp. De bästa stränderna är Santa Monica Beach (här har du störst chans att få se en morgonjoggande Matthew McConaughey), Venice Beach (populärt bland turistande ungdomar och medlemmarna i Red Hot Chili Peppers), Zuma Beach (surfarstrand i norra Malibu) och Paradise Cove (privatägd strand i Malibu med hög koncentration av gräddan av Los Angeles-borna). Stränderna har varningssystem som, med hjälp av flaggor, berättar om det är säkert att ge sig ut i vattnet. Följ alltid rekommendationerna eftersom Stilla havet kan vara förrädiskt. Är du osäker kan du ju alltid fråga någon behjälplig badvakt.

8. Beverly Hills

Bevvan är egentligen en egen stad, men räknas vanligtvis till Los Angeles i alla fall. Är du född på 80-talet har du garanterat besökt de flesta gatorna i staden tillsammans med tvillingarna Walsh och deras struliga polare med världens mest kända postnummer 90210. Ingenstans på jorden (möjligtvis med undantag för grannstaden Malibu) är koncentrationen av kändisar lika hög som här. Eftersom Beverly Hills är en egen stad sköts all renhållning och polisverksamhet av stadens egna tjänstemän vilket gör att ordningen och redan är betydligt bättre här än i övriga LA. Gå gärna in på Luxe Hotel där Cafe Rodeo erbjuder dig en lyxig uteservering där du sitter i en perfekt position för att titta på människor och människor kan titta på dig.

9. Populärkulturen

Finns det någon stad som porträtteras mer flitigt i populärkulturen än Los Angeles? Michael Manns mästerverk Heat, Michael Douglas i Falling down och inte minst bröderna Coens The Big Lebowski. I samtliga filmer har staden en viktig roll och visas upp på ett mycket attraktivt sätt. Till och med East Los Angeles och South Central ser – trots bättre vetande – riktigt trevligt ut i diverse filmer som Blood in Blood out och Menace to Society. Finns det någon som inte skulle kunna offra minst en kroppsdel för att leva i la när Bret Easton Ellis på ett högst fascinerande vis beskriver de lyxiga platser hans litterära karaktärer befinner sig på i till exempel Less Than Zero och Imperial Bedrooms?

25 anledningar att älska Los Angeles
Zuma Beach är en av de bästa surfstränderna i L.A.

10. Rodeo Drive

Är du i Los Angeles så ska du självklart shoppa. Åk till Rodeo Drive i Beverly Hills, men förvänta dig inte att du blir bättre välkomnad än vad Julia Roberts promiskuösa rollkaraktär i Pretty Woman blev i inledningen av filmen. Många butiker kräver nämligen att du bokar tid först, och är du inte beredd att spendera en vanlig knegares årslön på ett plagg blir du så att säga inte expeditens favorit. Låt dock inte detta stoppa dig från att besöka den fabulösa gatan. Detta är nämligen en plats att föredra då det gäller att ta en kaffe eller drink på medan du betraktar världens mest köpstarka konsumenter.

11. In-N-Out Burgers

Den lilla västkustkedjan In-N-Out Burgers har förfinat och förädlat det klassiska konceptet kött i bröd till perfektion. Vad som gör just deras hamburgare så speciella är att endast pinfärska ingredienser används. Frysta råvaror är bannlysta och det får inte vara längre än en timmes bilresa mellan råvarulagret och restaurangen. Menyn består av tre olika alternativ; hamburgare, cheeseburgare och double- double. Stjärnkockarna Gordon Ramsay, Thomas Keller och Anthony Bourdain är alla hängivna fans.

12. Getty Centre

Är du konstintresserad får du inte missa Getty Center. I detta konstcentrum i Brentwood, som ligger i västra delarna av Los Angeles, kan du börja med att beundra Richard Meiers fantastiska byggnad i betong och stål som är klädd med travertinmarmor och aluminium. Väl inne i gallerierna kan du njuta av verk från bland andra Paul Gauguin och Vincent van Gogh.

25 anledningar att älska Los Angeles
Möt världens mest köpstarka konsumenter på Rodeo Drive.

13. Universal Studios

Gillar du film ska du inte missa Universal Studios. I grund och botten är det en nöjespark, men här kretsar allt kring film. Film producerad av Universal Studios, närmare bestämt. Är inte galna åkattraktioner din kopp te kan du i alla fall ha behållning av den omfattande studio tour som tar med dig bakom kulisserna i Hollywoods enda ännu öppna studio. Här kan du träffa på King Kong, se det kusliga planet från Världarnas krig, besöka de desperata hemmafruarna på Wisteria Lane, checka in på Bates Motel från filmen Psycho och kanske till och med befinna dig öga mot öga med världens mest kända haj.

14. Närheten till Mexiko

En av de verkliga fördelarna med LA är dess läge. Nu menar vi inte att det är bra att ligga direkt på en kontinentalförskjutning, utan snarare att det är så nära överallt. Inom en timmes bilväg (förutsatt att alla andra Los Angeles-bor stannar hemma) når du både stränder och skidbackar. Och så Mexiko, förstås. Från downtown LA är det endast 32 mil till gränsen. På andra sidan stängslen är gräset både grönare och enligt vissa billigare och kom ihåg att ”what happens in Mexico stays in Mexico”!

15. Home of the Stars

Av tämligen logiska skäl är Los An geles hem för en hel del fi lmstjärnor. Trots stora murar och privata vägar kan du med hjälp av ”map of the home of the stars” – som säljs utefter vägarna och i princip vartenda gathörn i Hollywood – åka runt med bilen och kolla exakt var dina favoritskådisar bor. Även om du inte lyckas fånga dem på bild kan du i alla fall få en skymt av deras hus genom de höga gallergrindarna. För att i största möjliga mån undvika känslan av ”creepiness” när du gör detta bör du ha en egen bil och inte delta i någon organiserad busstur full av svettiga människor med teleobjektiv.

25 anledningar att älska Los Angeles
Universal Studios är både en fungerande filmstudio och en extraordinär nöjespark.

16. Highway One

Kustvägen mellan Los Angeles och San Francisco är en av världens vackraste. Här ligger många film- och tv-serieberömda små orter som ett pärlband längs den populärkulturella motorvägen som slingrar sig utmed den kaliforniska kusten. Har du gott om tid på dig hyr du en cab ner och startar färden vid Los Angeles flygplats LAX. På din väg norrut kommer du att passera fl era områden som Venice, Santa Monica, Pacific Palisades, Malibu, Santa Barbara, Big Sur, Monterey och Santa Cruz för att så småningom landa på Golden Gate-bron i San Francisco. Inga dåliga 56 mil, med andra ord.

17. Hotellen

LA är fullt av hotell med historia. På anrika Chateau Marmont bodde länge Keanu Reeves innan han fick ordning på sitt liv och skaffade eget. Även Greta Garbo tog sin tillfl ykt hit när hon ville fly uppmärksamheten. Mest känt är nog ändå hotellet för att det var här som John Belushi 1982 dog av en överdos. Även fotografen Helmut Newton drog sin sista suck här efter att han kraschat bilen rakt in i en av hotellets väggar. Ett annat välkänt hotell som är väl värt ett besök är Andaz West Hollywood – mer känt som ”Riot House”. Det var här som alla rockstjärnor tog in under 60- och 70-talet, och många tv-apparater har kastats ut genom hotellfönstren genom åren – en av de mer beryktade hotelltrashningarna stod Keith Richards och Keith Moon för under en blöt natt på 70-talet. Under samma period var Led Zeppelin stammisar och Jon Bonham hade som fylletradition att köra motorcykel genom hotellkorridorerna. Även Jim Morrison har satt ett djupt avtryck i Andaz historia. Morrison bodde permanent här under sina vildaste år, men hans vistelse fick ett abrupt slut när hotelledningen helt sonika kastade ut den bångstyrige sångaren på gatan efter att denne dinglat i bara fingerspetsarna från sin balkong på åttonde våningen.

18. Farmers Market

Är du en hungrig, törstig och shoppingsugen person får du lov att bege dig till Farmers Market som ligger lite söder om Hollywood Boulevard och öster om Beverly Hills. Redan 1934 var detta en plats där lokala bönder sålde sina egna produkter, men i dag är det mycket mer än så. En livlig plats – och är du inte mätt när du ska där ifrån får du gå till schavotten, för även den kräsne kommer att hitta något som passar. Intill ligger The Grove där du kan shoppa eller gå på bio.

25 anledningar att älska Los Angeles
Andaz West Hollywood – mer känt som ”Riot House”.

19. Sporten

Mellan 1982 och 1994 var det amerikanska fotbollslaget Raiders lokaliserat i Los Angeles i stället för Oakland. På den tiden var Raiders världens häftigaste lag och deras klassiska kepsar var en del av de stenhårda gangsterrappionjärerna NWA:s uniform. Eazy-E, Ice Cube, Dr Dre & co sågs i princip aldrig utan huvudbonaden. Som sportentusiast behöver du dock inte gå torr trots Raiders frånvaro i staden. Se i stället ett derby mellan Clippers och Lakers i basket, eller föredrar du baseboll ska du se till att boka in en hemmamatch med Dodgers. Annars har du alltid Kings i hockey och Galaxy med David Beckham i spetsen för det jänkarna hänvisar till som soccer.

20. Gangsta Rap

I mitten av 90-talet bröt det ut ett regelrätt krig mellan olika hiphopfalanger på den amerikanska väst- och östkusten. På västkustsidan leddes trupperna av Los Angeles-baserade skivbolaget Death Row – företrätt av bossarna Suge Knight och Dr Dre samt rapparna 2Pac och Snoop Doggy Dog. På östkusten var det New York-bolaget Bad Boy – med Puff Daddy och Notorious B.I.G. i spetsen – som stod som motståndare. Slagen utkämpades dels på skiva – där artisterna gjorde sitt bästa för att förnedra varandra – men även handgripligen på gatorna. Periodvis ven kulorna tätare än myggsvärmarna i Norrlands inland sommartid, och kriget fick inte sitt slut förrän både 2Pac och Notorious B.I.G. fått var sin träfrack. Men förutom en massa tragiska rubriker bjöd den här tiden på fantastisk musik, vilket vi är evigt tacksamma för. Förutom riktiga gangstrar som rappade begåvades världen också med en uppsjö filmer som skildrade den hårda vardagen med guns, brohs, bitches and hoes. Dessutom utbildade huvudpersonerna varenda wannabe-gangster i världen i hur man egentligen ska hålla och avlossa en pistol – så där lite slappt och nonchigt på sned.

21. Pink’s Hotdogs

I sjuttio år har Pink’s (709 N LaBrea Ave) varit en korvinstitution i Hollywood. Förutom Nathan’s i New York är det få som kan konkurrera med Pink’s när det kommer till korv. Nattetid, efter att klubbarna stängt ner, är kön till Pink’s lika fylld av bakishungriga Hollywoodstjärnor som röda mattan vid Oscarsgalan. Ett givet depåstopp, alltså, om du vill leva the lifestyle of the rich and famous…

25 anledningar att älska Los Angeles
Pink’s Hotdogs – fyllemat för hungriga Hollyoodstjärnor.

22. Kroppsfixeringen

Gillar du muskelkultur eller bara tycker den klassiska dokumentären Pumping Iron är intressant så är LA bästa platsen på jorden. Börja med en fettförbrännande promenad på strandpromenaden mellan Santa Monica och Venice. Frukost intar du sedan på The Firehouse som ligger på 213 Rose Ave. Förvänta dig att se hela världseliten inom bodybuilding där, då detta är ett vattenhål för dessa muskelfreaks. Maten går i linje med samma livsstil, och de har blåbärspannkakor att döda för. Kör sedan ett träningspass på Gold’s Gym som ligger på 360 Hampton Drive och är världens mest omtalade och klassiska gym. Undvik om möjligt konflikter med klientelet på plats.

23. Arkitekturen

Oavsett om du är en så kallad architecture buff eller bara lite allmänt småintresserad av hus så bjuder Los Angeles på ett par av världens mest spektakulära privatbostäder. Packa en picknickkorg full med Mexican Cola (originalreceptet) och take-out burritos och bege dig ut på house scouting till Frank Lloyd Wrights magnifi ka Ennis House, John Lautners mästerverk Chemosphere samt Pierre Koenigs modernistiska dröm Stahl House.

24. Runyon Canyon

Vill du träna utomhus bland semi-kändisar och deras PT’s ska du bege dig till Runyon Canyon med löparskor eller vandringskängor på. Det här är nämligen en stor park uppe bland bergen i Santa Monica där du kan träna eller bara promenera på de flertalet stigar som finns. Du bör börja vandringen vid ingången på 2000 N Fuller Ave (där det ordnas med yogapass varje morgon) och jobba dig åt höger. Är du mer folkskyggt lagd finns alternativet Sullivan Canyon Hike, som är grönare och inte lika välbesökt som Runyon.

25. South Central

Det här är ingen bra del av Los Angeles att ströva runt i med kamera på magen eftersom den är starkt präglad av kriminalitet och gatugäng. Däremot kan det vara intressant att åka bil genom stadsdelen och passera korsningen Florence och Normandie, där Los Angeles-kravallerna startade -92, efter det att poliserna som misshandlade lastbilschauffören Rodney King friats i rätten. Kan din nyfikenhet inte få nog av gängkultur kan du följa med på en utfärd med LA Gang Tours. Undvik dock blå (Crips) och röda (Bloods) kläder.

Publicerad i King nr 08, 2011.

25 anledningar att älska Los Angeles
John Lautners mästerverk Chemosphere.
Dela på Facebook
Tweeta