7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

I sin bok från 1999 försökte Bill Gates rita framtidskartan för digitala trender – och vissa av hans spådomar är idag löjligt mycket "spot on".

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-03-13 13:10  |  Lästid: 4 minuter

Att gissa rätt på vad som blir ”nästa stora grej” är förstås inget annat än svinsvårt. Men en som tog sin framtidsspaning till en helt ny nivå, och som troligtvis även satt på en och annan ”insider” i branschen är Microsoft-grundaren tillika datorpionjären Bill Gates. 

Den alltjämt geniförklarade miljardären gjorde som så många andra och satte tankarna på pränt genom att år 1999 skriva boken ”The Speed of Thought”. En inspirerande bok om företagsamhet och hur det skulle gifta sig med det nya digitala landskapet som snart skulle få fäste i våra liv.

I boken gjorde Bill även 15 framtidsspaningar som vid den tidpunkten kanske inte sågs som annat än vilda spekulationer.

Idag, cirka 20 år senare efter bokens publikation har vi redan kommit en bra bit i Gates spekulerade framtid, och nog går det att argumentera för att han prickat in en och annan spaning till hundra procent.

Här är en närmare titt på Bill Gates spådomar och hur träffsäker han faktiskt var i vissa punkter.

1. Uppkomsten av jämförelsesajter som Pricerunner och Prisjakt

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Automatiserade prissamlingstjänster kommer att utvecklas, så att människor kan se priser på flera webbplatser, vilket gör det enkelt att hitta den billigaste produkten för alla branscher.”

2019 är året då många vägrar göra ett köp utan att först jämföra priset med andra återförsäljare. Ett tydligt konsumentmönster där monstersajter som Pricerunner och Prisjakt just nu vinner stormark. Bill visste vad som skulle leda till dollar bills!

2. Smartphones intåg i våra liv

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Vi kommer att bära runt på små enheter som gör det möjligt för oss att ständigt hålla kontakten och vara digitalt aktiva vart vi än är. Vi kommer även kunna kontrollera nyhetskonsumtion, se flygningar vi har bokat och göra nästan vad som helst på dessa enheter. ”

Att denna spaning inte sitter någon annanstans än rakt upp i framtidskrysset behöver inte motiveras mer än att du antagligen läser detta på din mobil just nu. Så var det med det.

3. Sociala medier är platsen för att kommunicera med vänner och familj

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Privata sajter för dina vänner och familj kommer att användas frekvent och simpelt, så att du kan chatta och planera för event och händelser.”

”Privata sajter” kanske inte slog igenom på exakt det sättet som Gates trodde. Däremot är han inte så långt ifrån verkligheten med tanke på att dessa sociala sajter nu isället finns som omformaterade till appar.

4. Smarta högtalare

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Digitala och personliga följeslagare kommer att utvecklas. De kommer att ansluta och synkronisera alla dina enheter på ett smart sätt, oavsett om du är hemma eller på kontoret och tillåta varandra att utbyta data.

Google Assistant och Amazon Alexa är förstås de två mest kända produkterna som går att koppla till Gates spaning om människans personliga hjälpredor i framtiden. Och visst är det produkter vi redan nu kan få ut en mängd nödvändig information ifrån bara genom att ställa frågan, som exempelvis hur rik Bill Gates är. Vilken tid vi lever i!

5. Smart annonsering

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Digitala enheter kommer att drivas av smart annonsering. De kommer även att känna till dina inköpstrender och visa annonser som skräddarsys efter dina önskemål.”

Mitt i prick igen Mr. Gates. Data är det mest värdefulla i världen just nu och den rätta vägen att gå för att nå det allra fetaste dollartecknet.

6. Online-rekrytering

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999
Bill Gates visste redan 1999 att man gör rätt i att vässa sin Linkedin-profil. //Foto: Getty Images

”På samma sätt kan personer som söker arbete hitta anställningsmöjligheter online genom att förklara sina intressen, behov och specialkunskaper.”

Det sociala arbetsnätverket Linkedin är ett givet exempel på att Gates såg framtiden med klar blick även här.

7. Digitala vårdcentraler och smidiga sätt att betala räkningar online 

 

7 bevis på att Bill Gates såg framtiden i sin bok från 1999

”Folk kommer betala sina räkningar, ta hand om sin ekonomi och kommunicera med sina läkare över internet.”

Alla med tillgång till internet vet att när det där oklara eksemet dyker upp på vaden, då är man snabb som djävulen på Google-tangenterna. Detta för att sedan återigen dras in i ett fasansfullt symtom-träsk som Vårdguiden.se alltid garanterar.

Dela på Facebook
Tweeta