Kings ostskola här inom kort

Anders Karlsson är passionerad och prisbelönad ostexpert på NK Saluhall i Stockholm. Han har jobbat med ostar och delikatesser i mer än halva sitt liv och från och med i morgon är han Kings egen ost-guru. Under fem fredagar med start i morgon, 25 oktober, ger han sina bästa tips till helgens ostbricka.

 |  Publicerad 2013-10-24 14:00  |  Lästid: 2 minuter
Kings ostskola här inom kort
Kings ostskola här inom kort
Anders Karlsson, tidigare svensk mästare i ostkunskap, märker ett större intresse för osten och dess ursprung hos sina kunder.

Varför är det så kul med ost?

– Den stora variation man kan få ut av en enda råvara – bra mjölk. Det är ju med förhållandevis små skillnader i tekniker och variationer som man får så helt olika slutresultat av samma råvara.

Hur kom du in på ostspåret?


– När jag jobbade säsong på livsmedelsbutiken vid Högfjällshotellet i Sälen. Där fanns ett sortiment som redan då var bättre än många andra butiker i landet. När jag sedan av en slump hamnade på NK så var vi tillsammans med Franska Matsalen på Grand Hotel bland de första att importera opastöriserade franska ostar från gårdsproducenter och en helt ny värld öppnade sig.

Vilken är din egen absoluta favoritost?

– Beaufort Alpage. En hårdost från de franska alperna. Tillägget Alpage är viktigt och något som ligger mig varmt om hjärtat. Det betyder att korna betar fritt i alperna på sommarhalvåret och osten tillverkas på plats i små stenhus i bergen.

Hur ser ostrenderna ut framöver?


– Ännu mer genuint och äkta. Kunden kommer att vilja veta mer om osten och dess ursprung.

Vilken är den populäraste osten?

– Vi säljer absolut mest av en Gruyère från Rolf Beeler Selection som vi är en av få ostbutiker som får sälja. Två andra riktigt populära ostar är sydfranska Ossau Iraty – fårost från pyreneerna samt en schweizisk Toggenburger.

Kings ostskola här inom kort
Många är sugna på Gruyère från Rolf Beeler Selection.

Hur cool är Brie egentligen?


– Brie är en av världens mest kopierade och efterapade ostar. Originalet Brie de Meaux utsågs till kungen av ostar vid Wienkongressen 1815 och var även Karl den stores favoritost och det är ju coolt. Men alla kopior har ju dessvärre gett namnet en tråkig klang. Leta efter ostar med AOC-märkning (Skyddad ursprungsbeteckning). Det finns två varianter Brie de Meaux och Brie de Melun.  

 

 

I morgon kommer det första ostiga tipset från Anders, håll utkik!


 

 

Dela på Facebook
Tweeta