Andreas Weinås: Årets viktigaste klockor – från Bond till budget

Kings klockredaktör Andreas Weinås listar 2023 års viktigaste klocklanseringar – från Bondklockor till budgetfynd.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2023-11-24 15:45  |  Lästid: 4 minuter

1. Patek Philippe, Calatrava

I år presenterade Patek Philippe sin kanske mest sportiga version ur den  klassiska kostymserien Calatrava. Referensen 6007G har en 40 mm boett i  vitguld och kommer i tre olika färgteman som alla har tydlig  racinginspiration i såväl urtavla som armband. Vår favorit är versionen med ljusblå inslag. Inuti klockan  hittar vi Pateks automatiska kaliber 26-330 S C. 426 900 kr.

2. Breitling, Avenger B01 Chronograph 44

Få företag är mer förknippade med kronografer och klassiska sportklockor än Breitling. Nyligen presenterade man en ny, omarbetad version av Avenger-serien. Vår favorit är den 44 mm breda kronografversionen med sandfärgad urtavla och matchande band. Bakom safirglasbaksidan tickar den egenutvecklade och kronometer-­certifierade B01-kalibern som erbjuder 70 timmars gångreserv. 92 800 kr.

3. Swatch x Blancpain, Antarctic

Efter fjolårets försäljningssuccé med MoonSwatch presenterade Swatch tidigare i höstas sitt senaste samarbete, denna gång med anrika Blancpain. Modellen heter Scuba Fifty Fathoms och kommer i fem utföranden döpta efter de stora världshaven. Vår favorit är den grå/vita versionen Antarctic. Klockan har Swatchs egna automatiska urverk System51 och är vattentät till 91 meter, eller 50 famnar som namnet antyder. 4 400 kr.

4. Cartier, Tank Louis Cartier

För att fira 170 år av urmakeri lanserade Cartier nyligen en limiterad version av signaturmodellen Tank Louis Cartier i platina. Klockan, som är exklusiv för den europeiska marknaden, produceras i 170 exemplar med en blå art déco-inspirerad urtavla och den signifikativa rubinröda kronan som indikerar valet av platina. 193 000 kr.

5. Louis Vuitton, Tambour Automatic 40 mm

Louis Vuitton har tagit sjumilakliv med sin klockavdelning under ledning av Jean Arnault och gjorde tidigare i år en total omarbetning av modellserien Tambour. Resultatet blev en väldigt trevlig version i lyxsportsegmentet med integrerad stållänk, blå eller silverfärgad urtavla samt ett automatisk mikrorotor-urverk. 244 000 kr.

6. Omega, Seamaster Diver 300m Summer Blue

Den omåttligt populära Diver 300m, eller Bondklockan, som den i folkmun brukar kallas, fick tillsammans med ett flertal andra klockor i Seamaster-familjen ett jubileumsutförande i år. Alla klockor i serien har en graderad blå urtavla som beroende på nyans anger hur pass hög vattentäthet klockan besitter. Vi gillar versionen på ett matchande mörkblått gummiband allra bäst. 78 300 kr.

7. Rolex, Yacht-Master 42 i RLX Titanium

Årets kanske mest spännande nyhet från Rolex var introduktionen av modellen Yacht-Master 42 i titan. En liten uppdatering, kan tyckas, men det är första gången som Rolex introducerar den lätta metallen, som Rolex själva benämner som RLX Titanium, i sin kollektion. Många spår att vi inom de närmaste åren kommer att se den i fler modellserier. 159 900 kr.

8. Tissot, PRX Powermatic 80, 35 mm

En snygg och mekanisk klocka behöver inte kosta skjortan. Något som schweiziska Tissot visat med den spännande modellserien PRX med det automatiska urverket Powermatic 80. Den nya, något mindre 35 mm stora versionen finns i en rad olika urtavlor med boett i stål eller guldpläterat stål.
9 035 kr.

9. Longines, Master Collection

Få klockmärken kan kombinera klassisk design, schweiziskt urmakeri och ett rimligt pris bättre än Longines. Vår favoritversion det senaste året är den här klassiska kostymklockan med laxfärgad urtavla och Breguetindex ur företagets Master Collection. Med en återhållsam storlek på 38,5 mm passar den perfekt på såväl större som mindre handleder. 31 450 kr.

Köpställen:
Rolex, Nymans Ur 1851, Stockholm
Patek Philippe, Bo Berggren, Stockholm
Omega, Biblioteksgatan 3, Stockholm
Breitling, Östra Hamngatan 46, Göteborg
Swatch x Blancpain, Swatch Boutique Ostergade/Ströget, Köpenhamn
Louis Vuitton, Birger Jarlsgatan 5A, Stockholm
Tissot, Krons, PK-huset, Stockholm
Cartier, Smålandsgatan 10, Stockholm
Longines, Fredmans Ur, Stockholm 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-24 15:46