Bästa japanska whiskyn på Systembolaget just nu

Kanpai! Kings dryckesexpert Daniella Illerbrand väljer ut fyra japanska whiskys att spana efter på Systembolagets hyllor i höst.

Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2019-09-20 13:51  |  Lästid: 2 minuter

Japansk whisky är ett ämne som är svårt att sammanfatta i några få rader. Japansk whisky kräver nämligen en något större djupdykning. Men med det sagt och för att göra det så kortfattat som möjligt: Japansk whisky fick sin början med Masataka Taketsuru som anses vara den japanska whiskyindustrins grundare.

Efter att ha studerat organisk kemi i Skottland bestämde han sig 1934 för att starta ett eget destilleri, Nikka, som i dag är den näst största producenten av japansk whisky efter konkurrenten Suntory. Och även om japansk whisky påminner om dess skotska förlaga så är den inte specifikt gjord för att efterlikna någon annan whisky, utan för att visa på ett eget uttryck och en egen smak. Här är några utvalda stilar och sorter, där man verkligen visar de många olika skepnader drycken kan anta. Och så klart har jag valt ut en favorit där jag tycker att den japanska estetiken verkligen lyser igenom starkt.

Bäst just nu:

Nikka, from the Barrel,

Nr 551, 439 kr/500 ml.

Som namnet antyder så är detta en blandning av olika ’barrels’. Kombinationen av single malt och grain whisky ger en otroligt smakrik dryck med ett enormt djup, som passar den som vill ha både mycket arom och smak.

Akashi Blended

Nr 85544, 489 kr.

Från det traditionella destilleriet Eigashima som grundades redan år 1888 kommer denna intressanta blended whisky. Jag skulle beskriva den som krämig, lång finish och väldigt blommig.

Kurayoshi, Pure Malt Whisky 12 Years

Nr 40547, 976 kr.

Whisky från Matsu Shuzou-destilleriet tillverkad på en bas av skotsk maltwhisky som sedan tillsatts av japansk maltwhisky, gjord på vulkanstensrenat vatten.

Kaiyo The Peated

Nr 40419, 979 kr.

En whisky som ligger på madeirafat i två år och sedan på nya Mizunara-ekfat i ytterligare några år. Efter det skickas faten ut på havet i upp till tre månader före buteljering.

Tre amerikanska viner att testa i påsk
Daniella Illerbrand är Kings dryckesexpert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. I dag driver hon eget bolag och delar sin tid mellan Paris och Stockholm.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-20 13:54