Bli kaffekonnässör

Espresso

Redaktionen  |  Publicerad 2008-11-20 08:57  |  Lästid: < 1 minuter
Tänk på: Gör rent bryggaren innan användning för att undvika bismaker. Använd alltid fräscht, kallt vatten och nymalet kaffe. 60 gram kaffe per liter vatten är standardmåttet.
Costas rekommenderar: Bryggkaffe från Brasilien, Indonesien och Indien är väldigt fylliga, och inte för hårt rostade.
Tänk på: Det är inte bra när kaffet kommer i kontakt med vatten under för lång tid, så se till att servera direkt eller häll över i termos. Använd fylliga, ljusrostade sorter när du kokar kaffe.
Costas rekommenderar: Afrikanska kaffesorter. De är fylliga, bäriga och blommiga.
Tänk på: Det går inte att misslyckas med presskaffe. Se till att vattnet är 96-97 grader och använd samma kaffemängd som vid bryggkaffet. Låt stå i tre och en halv minut innan du trycker ner filtret. Servera direkt för att undvika att kaffet är i kontakt med vatten.
Costas rekommenderar: Fruktiga sorter från centralamerikanska länder som Panama, Guatemala och Costa Rica.
Tänk på: Espresso är den mest komplicerade kaffesorten. Leta efter en bra maskin med stabilt tryck och rätt temperatur. Använd alltid kvarn! Mal bara kaffe så att det räcker till just den här serveringen, malt kaffe ska inte stå för länge. Använd mellanrostade sorter.
Costas rekommenderar: Det har kommit en ny generation espressosorter som är fylliga och fruktiga. Aricha från Etiopien är himmelskt gott med sin krämiga och söta karaktär. Satsa på kvalité när det gäller espresso.
Bild 429799
FYRA SNABBA KAFFETIPS

1
Använd alltid färskt kaffe, det ska helst inte gå mer än 1-2 veckor efter rostningen.
 
2
Köp hela bönor och mal själv. Hela bönor håller dessutom längre.
 
3
Ställ krav på din kaffehandlare – be om sorter som passar till olika typer av bryggning.
 
4 
Malningsgraden på kaffet är viktig. Espresso ska vara finmalet och svenskt kokkaffe är grovmalet. Däremellan hamnar bryggkaffe och presskaffe.

Av: Gustaf Oscarson

Dela på Facebook
Tweeta