Breitling lanserar ny Navitimer Cosmonaute – det första schweiziska armbandsuret i rymden

Breitling uppdaterar rymdklocka från 1962.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-06-08 10:07  |  Lästid: 2 minuter

Under sextiotalets ”space race” så tävlade inte bara USA och Sovjet om att skicka upp folk i rymden, urmakare svettades över sina arbetsbänkar i tävlan om att göra ett avtryck på astronauternas handleder.

I knallgul ledartröja var Breitling, vars expertis inom pilotklockor ledde till att man den 24 maj 1962 kunde göra anspråk på att vara det första schweiziska armbandsuret i rymden. Det var nämligen då astronauten Scott Carpenter under sitt Mercury-Atlas 7-uppdrag rest runt jorden tre gånger medan han bar en Navitimer Cosmonaute från Breitling.

Klockan var Carpenters personliga val och baserades på företagets pilotklocka som han bar under sina tidigare flygdagar, uppdaterad med en 24-timmarsurtavla för att kunna skilja dag från natt i rymden.

På 60-årsdagen av rymduppdraget avtäckte Breitling inte bara Carpenters egna Navitimer Cosmonaute, utan lanserade också en modern och limiterad Navitimer Cosmonaute som kommer i en upplaga på 362 klockor.

– När vi introducerade den uppdaterade Navitimern tidigare i år så var en fråga på allas läppar: "Vad sägs om Cosmonauten?" Nu är jag stolt över att äntligen tillkännage två Cosmonaute-nyheter: den första offentliga visningen någonsin av klockan som Scott Carpenter bar i rymden, och ett 60-års jubileumsur i begränsad upplaga som hyllar dess historiska föregångare!, säger Georges Kern, VD för Breitling.

Den nya Cosmonauten är en trogen reproduktion av originalet, med helsvart urtavla och svart alligatorband eller ett sjuradigt armband i rostfritt stål, men adderar också nya funktioner: en platinaram, safirglas och gravyrer på den ursprungliga gruppen av sju astronauter på Mercury 7, NASA:s första rymdfärd med mänsklig besättning. Bakstycket är också graverat med datumet för Carpenters uppdrag och frasen "First Swiss wristwatch in space."

Klockan säljs via www.breitling.com och kostar från 115 450 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-06-08 10:21