Bugatti Chiron byggdes av miljontals Legobitar

Lego har byggt den första fullt fungerande Technic-bilen i skala 1:1. Det krävs 2.304 Lego Technic-elmotorer för att komma upp i 20 km/h.

Pär Brandt  |  Publicerad 2018-08-31 12:57  |  Lästid: 2 minuter

Bugatti och Lego har startat ett samarbete, som resulterat i en Technic-byggsas i skala 1:8 med 3.599 delar. Ett bra tips lite senare i höst när det är dags att fundera på julklappar.

Men Lego tog saker och ting till en helt ny nivå när man bestämde sig för att bygga en ”Lego-bil” av Bugatti Chiron i skala 1:1. Bilderna visar ju att Lego kom väldigt nära originalet och detaljrikedomen är häpnadsväckande, med tanke på att man ”bara” hade Lego-klossar att använda.

Totalt krävdes det över en miljon Lego-bitar för att bygga Bugatti Chiron. Inget lim användes under bygget, utan allt är precis som om du och jag bygger Lego. Mängden klossar gör att bilen väger 1.500 kilo.

Bugatti Chiron byggdes av miljontals Legobitar

För att göra det ännu lite svårare bestämde sig Lego även för att bilen skulle vara körbar, vilket den är tack vare 2.304 små Lego Power Functions elmotorer. Den sammanlagda toppeffekten från de små motorerna anges till 5,3 hk och 92 Nm. Det räcker dock inte till mer än 20 km/h.

Väldigt många av funktionerna på Bugatti Chiron är överförda till Legobilen. Instrumentpanelen består av en fungerande hastighetsmätare som är helt uppbyggd av Lego Technic-delar. Bakvingen fungerar som på Chiron, som kan höjas och sänkas.

Från början till slut krävdes det 13.438 timmar av arbete innan Legos version av Bugatti Chiron var färdig. Det är första gången som Lego byggt en fullt fungerande, självgående bilmodell i skala 1:1.

Vad väntar vi då på? Givetvis en byggsats som går att köpa hos Lego av Bugatti Chiron i skala 1:1, risken är dock att den blir väldigt dyr …

Bugatti Chiron byggdes av miljontals Legobitar
Lego-bilen, till höger, har verkligen fått proportionerna rätt. Och inget lim användes!

Dela på Facebook
Tweeta