Christian Bale: ”Jag betedde mig som en idiot”

På onsdag (3/6) är det Sverigepremiär för Terminator Salvation. Vi har träffat huvudrollsinnehavaren Christian Bale för att snacka om mögliga kostymer, radioaktiva pooler och det där vansinnesutbrottet.

Redaktionen  |  Publicerad 2009-06-01 09:07  |  Lästid: 4 minuter
Bild 426934

I fjol utsåg Kingläsarna dig till en av världens tio bäst klädda män. Hur ser du på det?

– Det är väldigt trevligt att hamna högt upp på bäst-klädd-listor, men… (Bale grimaserar) Jag blev uttryckligen ombedd att ha på mig just de här kläderna idag. Jag ska vara med i tv senare, och de frågade mig om jag inte kunde ha på mig något mörkt och långärmat. Och när jag går på premiärer och liknande brukar jag få en kostym för att se elegant och välklädd ut. För det mesta lämnar jag tillbaka kostymen – eller så blir den hängande i min garderob tills den möglar, eftersom jag i stort sätt bara brukar dra på mig första bästa par byxor som jag hittar på golvet när jag stiger upp ur sängen.

Då har du ingen direkt stilkänsla, menar du?

– Nej, jag tänker alls på det, inte ett dugg.

Så hur väljer du vilka kläder du ska ha på dig på morgonen?

– Jag luktar på dem! (skrattar)

En av dina första roller var i en Astrid Lindgren–film, Mio min Mio. Kommer du ihåg någonting från den filminspelningen?

– Jodå, jag har rätt många minnen därifrån faktiskt. Vi var i Ryssland när Tjernobyl havererade, så under middagarna hade vi geigermätare för att kolla maten. När det gällde swimmingpoolen så gav geigermätaren högt utslag ena dagen, och då sa de ”ni får inte bada”, men redan nästa dag visade mätaren att det var okej och då hoppade vi i. Och Moskva var en fascinerande stad. Det är ju inte så konstigt egentligen, vad kan jag ha varit? Elva–tolv år? Att i den åldern vara helt på egen hand i Ryssland och i Sverige, det är ju rena äventyret.

Bild 426935Vad har du haft för träningsrutiner inför Terminator Salvation? Det ser ut ungefär som ett mellanting mellan din Machinist–kropp och din Batman–kropp.

– Precis. De kan visserligen inte leva något lyxliv, men samtidigt måste man ju se handlingskraftig ut. Mitt mål var att fysiskt försöka porträttera rollfigurens beslutsamhet, snarare än en slagskämpe. Men ja, i stort sett ville jag uppnå den snyggt seniga kropp man kan se hos soldater i fält.

Du har ökat och minskat en hel del i vikt inför många av dina roller – har det varit krävande?

– Det är ju ingenting jag vill hålla på med i all evighet, direkt. Men eftersom jag inte jobbade då så hade jag gott om tid på mig att nå mitt mål. Fast jag gör det bara om det verkligen är nödvändigt.

Har du några råd till våra läsare om hur man håller sig i form?

– Nej, jag vet inte. Jag är inte rätt person att fråga, eftersom jag aldrig orkar göra ett dugg om jag inte har fått en roll där jag måste göra något. Och till och med då har jag svårt att få arslet ur vagnen om jag inte har en deadline.

Vad brukar du göra på fritiden om du inte tränar?

– Jag brukade tycka om att åka motocross, men sedan fick en motorcykel för sig att den ville hugga av mitt finger (skratt).

Fick du några tips av Arnold Schwarzenegger inför Terminatorinspelningen?

– Ja, jag krockade med honom på bilparkeringen, och…

Inte bokstavligen, hoppas jag.

– Nej, inte riktigt, hans säkerhetsvakter hann tvinga mig att lägga mig på marken innan jag kom så långt (skratt). Närå, men de var väldigt oroliga när gick fram till mig. Sedan snackade vi lite, och han ställde frågor om filmen. Arnold ville faktiskt inte alls läsa manuset, men enligt vad jag har hört så har han sett filmen nu, så jag väntar bara på att få höra vad han tycker om den.

Du fick ett rätt rejält vredesutbrott på en scenarbetare under inspelningarna – ett vredesutbrott som spelades in och hamnade på nätet. Blev du förvånad över reaktionerna?

– Jag har ingen lust att alltid behöva vakta min tunga bara för att jag på något sätt skulle vara annorlunda än alla andra. Det är jag inte, och det är inget jag eftersträvar heller. Det vore nog sista spiken i kistan för alla former av kreativt uttryck, och så här ligger det till – jag är mänsklig. Punkt slut. Och ibland uppför jag mig illa. Men jag gör vad som krävs för att sona mina synder efteråt, det tycker jag är helt rätt. Det var också därför som jag var så förbluffad över reaktionen som följde på mitt utbrott. Jag tänkte plötsligt: Vänta ett tag, de behandlar ju mig som om jag vore en kändis – vilket känns helt bisarrt eftersom jag aldrig tänker på mig själv i de banorna. Det kanske låter helkorkat för andra människor, men i mitt huvud är jag skådespelare, och jag har alltid föreställt mig att folk bara skulle vara intresserade av mitt skådespeleri.

Vad var det som hände, egentligen?

– Hela den här incidenten var ju egentligen bara en grej mellan mig och den där killen. Och vi redde ut det hela, så för vår del är det överspelat. En del kanske blev lite chockade av det, men sådant här händer ofta i kreativa miljöer, det hör verkligen inte till ovanligheterna. Här slumpade det sig så att någon fick för sig att trycka på inspelningsknappen, och så gick det som det gick.

Vilken scen spelade ni in just då?

– Det är en scen där han måste fatta ett beslut som i praktiken är omöjligt – han måste agera helt i strid med sin övertygelse, men han är låst och har inget val. Och han måste lita på att det som situationen kräver av honom är rätt sak att göra, trots att alla hans erfarenheter talar emot det. Så han känner sig otroligt osäker på om han just har begått sitt livs värsta misstag.

Känner du att du kommer att ha svårt att lita på dina medarbetare framöver?

– Saker och ting händer, folk överraskar dig och det är väldigt lätt att bli en mycket cynisk person som inte litar på någon. Jag är övertygad om de flesta råkat ut för liknande saker, att den sista person man hade trott det om faktiskt har svikit ens förtroende. Men man måste fortsätta tro att man kan lita på folk, och jag vill inte förvandlas till någon som inte gör det – även om det innebär att jag kommer att bli väldigt sårad och sviken ibland.

Tina Jøhnk Christensen är frilansjournalist. Hon bandade intervjun med Christian Bale, men till hennes stora besvikelse blev det inget Youtube-utbrott den här gången.

Bild 426936

Bild 426937 Bild 426938

Bilder ur Terminator Salvation.

 

FAKTA

Fullständigt namn: Christian Charles Philip Bale.

Född: Den 30 januari 1974 i Haverfordwest, Wales.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Frun Sibi och ett barn.

Filmer i urval: Terminator Salvation (2009) The Dark Knight (2008) I’m Not There (2007) 3:10 to Yuma (2007) The Prestige (2006) Batman Begins (2005) The Machinist (2004) American Psycho (2000) Mio min Mio (1987)

Dela på Facebook
Tweeta