Den här 72 år gamla whiskyn kostar en halv miljon – per flaska

The Macallan lanserar en väldigt exklusiv whisky för att fira sitt nya destilleri.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-06-01 08:12  |  Lästid: 2 minuter

Den skotska whsikytillverkaren The Macallan har lanserat sin äldsta single malt någonsin. Whiskyn är 72 år gammal, och destillerades alltså bara något år efter andra världskrigets slut.

Den exklusiva drycken lanseras för att fira The Macallans helt nybyggda destilleri och besöksanläggning i Skottland, ett bygge som ska ha kostat över två miljarder kronor och som ska öppna den andra juni.

Den här 72 år gamla whiskyn kostar en halv miljon – per flaska
The Macallans nya destilleri och besökscenter öppnar den 2 juni. Byggnaden kostade mer än 2 miljarder kronor. Foto: The Macallan

– Den påminner om en tid som har passerat, och har en utsökt balans mellan stark, söt ek och med en ton av torv som formar den förfinade karaktären. Whiskyn levererar överraskning efter överraskning när aromer av frukt följer de distinkta tonerna av torv, hela vägen till baksidan av munnen där det avlutas med en kvardröjande hint av fyllig frukt och ek, säger Macallans mästerdestillerare Nick Savage om whiskyn.

 

Den här 72 år gamla whiskyn kostar en halv miljon – per flaska
Den 72 år gamla whiskyn säljs i en vacker kristallflaska. Foto: The Macallan

Whiskyn har fått namnet The Macallan 72 Years Old in Lalique The Genesis Decanter, och säljs i en vacker kristallflaska som rymmer 70 centiliter. Priset? 60 000 dollar, motsvarande drygt en halv miljon kronor.

Det är mycket pengar för en flaska sprit. Men det finns värre. En signerad flaska Macallan Valerio Adami 1926 såldes nyligen på auktion för 1,1 miljoner dollar – nästan tio miljoner svenska kronor. Det är den dyraste whiskyn som någonsin har sålts, enligt tidskriften Food and wine.

Dela på Facebook
Tweeta