Etikettfelen vi gör på gymmet

Redaktionen  |  Publicerad 2008-01-16 05:23  |  Lästid: 2 minuter

Åtta saker som inte är okej på gymmet.

  
1. Spotta ut snusen – innan passet!
Inte bara för att resterande del av gympopulationen ska slippa torka bort dina efterdyningar på maskinerna, utan också för att nikotinet hindrar nervkommunikationen i musklerna, reducerar blodflödet till de arbetande muskelvävnaderna, stör den lokala cirkulationen och påverkar ämnesomsättningen (enligt en studie vid Idrottsuniversitetet i Oslo).
2. Gymet är inget spa
När du tränat färdigt är det dusch och bastu som gäller. Inget annat. Naglarna klipper du i hemmets lugna vrå och rakningen ser du till att sköta någonstans där inte igenkorkade golvbrunnar blir resultatet.
3. Torka av efter dig
När du tränar transpirerar du – fullt naturligt. Lika naturligt är det att ha med sig en handduk som du torkar av maskinerna, och dig själv, med. Givetvis fixar du en trasa med hög modefaktor.
  
4. Återanvänd inte!
Direkt efter ett träningspass ska paltorna in i tvättmaskinen. Och för all del, glöm inte skorna emellanåt. Svett är ingen lagringsvara.
5. Klä dig med omdöme
Träningskläder för män må vara en illa utvecklad produktfamilj, men det betyder inte att du kommer undan med avlagda reklamtryck, små linnen eller supertajta trikåer a la stålmannen. För att undvika såväl modemissar som dålig lukt är en nytvättad t-shirt i funktionsmaterial, kort- eller långärmad, alltid bäst. Bar överkropp? Glöm det.
 
6. En person – en maskin
Dina paltor på flera maskiner samtidigt renderar i bästa fall i onda blickar från testosteronstinna biffar. Är det tvärtom du som är extra sugen på en upptagen maskin ska du vänta tålmodigt innan den blir ledig, hetsande blickar hjälper ingen att lyfta tyngre.
7. Glöm doftvattnet hemma
Stanken från kroppsodörer kan förpesta ett helt gym, men oset av en halv butelj Fahrenheit är ännu värre. Vill du lukta gott är det en reko antiperspirant som gäller.
8. Stäng av mobilen
Lika självklart som på affärsmötet. Detsamma gäller nallar som lämnats att ringa eller vibrera i omklädningsrummet.

Text: Gustaf Oscarson

Dela på Facebook
Tweeta