Snygg, snabb och billig (!) – så bra är Volvos nya slimmade el-suv

Helektriska mini-suven EX30 har goda chanser att bli den storsäljare som Volvo behöver för att hävda sig i konkurrensen.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-06-09 10:25  |  Lästid: 3 minuter

Storleken har, som bekant, viss betydelse. Men större är nödvändigtvis inte bättre. Åtminstone om man frågar Volvo, som precis lanserat den helelektriska minstingen EX30 – en kompakt el-suv i premiumklassen, med miljövänlig profil och konkurrenskraftig prislapp.

Café var på plats under lanseringen av Volvos nya volymbil i Milano i veckan och imponerades stort av det lilla kraftpaketet, som trots sin slimmade storlek och pressade pris bjöd på gott om premiumkänsla och teknikinnovation. Tre alternativ när det kommer till drivlinor och två olika typer av batterier ger gott om valmöjligheter och möjliggör det attraktiva ingångspriset strax norr om 400 000 kr.

Vill du komma ner i pris och mest kör kortare sträckor i stan är Single Motor-alternativet, med det kostnadseffektiva LFP-batteriet, ett fullgott val. Om prestanda ligger högst upp på prioriteringslistan väljs med fördel Twin Motor Performance-alternativet med NMC-batteri, som tar dig från 0 till 100 km/h på 3,6 sekunder. En skrytsiffra som gör den mest maxade versionen av EX30 till Volvos snabbaste bil hittills. Räckvidden toppas på 480 km och batteriet laddas från 10 till 80 procent på drygt 25 minuter, tack vare bilens laddningskapacitet på upp till 153 kW.

Utseendemässigt går EX30 helt i linje med Volvos väletablerade designfilosofi, fast denna gång i en mer slimmad kostym. Långt axelavstånd, stora hjul och lika stora överhäng ger bilen en lagom kaxig look. Interiört präglas EX30 av minimalistisk design och smarta förvaringslösningar. Fem olika ljusmiljöer, var och en inspirerad av det skandinaviska landskapet, bidrar till en ombonad känsla inne i bilen och den 12,3 tums stora infotainment-skärmen i mitten har hämtat uppenbar inspiration från Teslas vägröjande dito.

Säkerhet är som vanligt högt upp på Volvos agenda. En nyhet i EX30 är en särskild säkerhetslösning som förebygger så kallade ”dooring”-olyckor. Bilen förvarnar dig när du är på väg att öppna dörren på en förbipasserande cyklist eller mopedist. En praktisk funktion i hektisk stadstrafik. Även den nya generationen av Volvos parkeringsassistent Park Pilot Assist är ett välkommet tillskott för dig som får stresspåslag av att fickparkera i stan. Assistenten klarar av att lösa alla typer av kniviga parkeringsmanövrar och söker även upp lediga parkeringsplatser i närheten. När du väl valt den plats där du vill parkera sköter bilen resten, medan du kan luta dig tillbaka och övervaka parkeringsprocessen på skärmen.

EX30 är en nyckellansering i Volvos strävan mot en helt elektrifierad bilflotta vid 2030.  Redan vid mitten av decenniet är ambitionen att hälften av Volvos globala försäljning ska bestå av helt elektriska bilar. Även försäljningsmålen är offensiva. 2025 siktar man på att dubbla 2022 års siffra till 1,2 miljoner bilar. Volvo behöver en rejäl skjuts i försäljningen om de ska klara av att nå sina högst ställda mål och EX30 kan mycket väl vara bilen som gör jobbet.

EX30 går att förbeställa nu, med preliminär första leverans vid årsskiftet. Pris: Från 429 000 kr och från 5 990 kr/månaden med Care by Volvo-prenumeration.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-09 10:27