Experten: Därför tappar du håret och så kan du göra för att motverka det

Håller du på att tappa det? Håret alltså. King tog ett snack med Sonja Jawo, sjuksköterska på den nya hårvårdskliniken Frank i Stockholm.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2019-12-05 14:19  |  Lästid: 2 minuter

Manligt håravfall är genetiskt och drabbar med tiden mer än hälften av alla män. Frank är Sveriges första klinik som renodlat specialiserar sig på manligt håravfall genom PRP, en beprövad metod som stimulerar hårväxt och förbättrar hårkvalitet genom injektioner av kroppsegen plasma i skalpen. Vi ställde några frågor till sjuksköterskan och hårexperten Sonja Jawo på Frank.

Varför tappar man håret egentligen?

“Manligt håravfall drabbar fler än hälften av alla män. Hårsäckarna i vikarna och på kronan är känsliga för det manliga könshormonet testosteron och det är av den orsaken håravfall oftare drabbar män. Men vi föds med olika genetiska förutsättningar, och alla drabbas därför inte.”

Vilken är den vanligaste orsaken till att vi tappar håret?

"Det finns flera typer av håravfall, men manligt håravfall är den vanligaste typen. Andra orsaker kan till exempel vara bristsjukdom, autoimmun sjukdom, läkemedelsbiverkan eller stress."

Vilken ålder är det vanligast att man blir tunnhårig?

"Vid 30-årsåldern märker många att hårfästet kryper bakåt, eller att håret över hjässan blir tunnare. Men det varierar. För en del kan tunnhårighet komma redan i sena tonåren, och hos andra inte alls."

Hur upplever män det mentalt att tappa håret?

"Manligt håravfall kan påverka livskvalitet och självkänsla negativt."

Finns det någon metod som faktiskt fungerar för att motverka håravfall när det väl börjat?

"Det finns behandlingsalternativ - som till exempel läkemedel eller behandling med PRP - som kan bromsa processen och verka förebyggande vid manligt håravfall. Hos en del ser man också viss håråterväxt."

Varför är det fortfarande ett sånt stigma att prata om manligt håravfall?

"Människor har olika relationer till håret och frisyren. För en del är det viktigt med en fyllig kalufs och för andra är det mindre betydelsefullt. Ofta förknippas håret med skönhet och fåfänga, vilket män kanske är mindre vana att prata om."

Frank ligger på Grev Turegatan 10 i Stockholm. Boka en tid på Frankhair.com.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-12-05 14:21