Filippa K-designern: Satsa på en avslappnad stil i vår

Filippa K vill att du ska följa din egen kompass i vår. Designern Emil Wiman berättar om företagets tidlösa vårkollektion.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2020-04-03 17:55  |  Lästid: 2 minuter

Hur ser våren ut på Filippa K?

– En blandning av en outdoor-känsla och skräddat.

Kostymen ligger i fokus – hur ska man tänka där? 

– Det man trivs bäst i är viktigast. Vi har jobbat mycket med den skräddade delen i vår kollektion. Vi har satsat på att få en skräddad och uppbyggd känsla i kavajen, men att den ska kännas lätt och inte bli stel. Passformsmässigt har vi satsat på en något rakare silhuett. Vi gillar kostymen för att den går att bryta upp – både kavajen och byxan kan användas som uddaplagg. 

Vad har ni inspirerats av?

– Vi inspirerades av tankar kring funktion. Funktion kopplat både till konkreta materialval men också vilken funktion och syfte ett visst plagg har i kollektionen och garderoben.

Filippa K är kända för sina baskläder – vad måste man ha i sin vårgarderob? 

– Plagg man tycker om och vill använda länge.

Finns det något plagg som sticker ut som du särskilt vill framhålla? 

– Vi har designat en outdoor-inspirerad byxa, Jacob Cargo Trouser, som blev väldigt bra. Jag gillar kombinationen av byxan tillsammans med den nya tunna, skräddade ullrocken.

Vilka silhuetter och material har ni arbetat med?

– För silhuetten ville vi hitta en bra balans mellan skräddade och mer avslappnade plagg. Samma idé har vi haft för materialvalen: tekniska funktionsmaterial som till exempel nylon och tunn ull för kavaj, rock och byxa, och ett tyg i en tvättad linneblandning för en lite skrynkligare och avslappnad känsla. 

Få saker slår känslan av en ny vårjacka under de första soldagarna. Vad har Filippa K för varianter?

– En av varianterna som vi gillar mycket i kollektionen är en minimalistisk huvjacka, Sintra Jacket, i ett tunt, vattenavstötande material.

Hur ska man gå klädd under en årstid när det kan slå om från varmt till kallt snabbt?

– Det är helt beroende på vilken stil man gillar, men jag brukar köra på att ha flera lager.

Tekniska material har varit på tapeten länge, hur arbetar Filippa K där?

– I den här kollektionen har vi som sagt jobbat en hel del med mer eller mindre tekniska material. Dels för att vi gillar kombinationen visuellt när det tekniska möter till exempel ett ullmaterial. Sedan gillar vi när tyget har olika typer av funktionella aspekter.

Hur arbetar Filippa K med hållbarhet? 

– Hållbarhet är en av våra viktigaste frågor, som vi jobbar med hela tiden inom både material, tillverkning och design. Vårt främsta mål är att skapa långvariga produkter och att minska överkonsumtion.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-04-03 17:56