George R.R. Martin berättar varför alla dör i Game of Thrones hela tiden

Det är J.R.R. Tolkien som bär ansvaret för det konstanta blodbadet i Game of Thrones, säger författaren i en intervju.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-08-14 14:12  |  Lästid: 2 minuter

Många skribenter och författare är bekanta med uttrycket ”kill your darlings” – förmågan att förbättra en text genom att stryka delar av den. Men George R.R. Martin verkar ha gjort en mycket mer bokstavlig tolkning av uttrycket.

”Game of Thrones”-författaren är en lustmördare av stora proportioner. Sedan han abrupt halshögg Ned Stark i slutet av den första boken har serien varit ett blodbad. Ingen är säker i hans berättelser – varken nyckelkaraktärer eller vanliga, oskyldiga invånare i Westeros.

Folk som har räknat har kommit fram till att drygt 70 procent av de namngivna karaktärerna dog i säsongerna 1–6.


I en intervju i PBS-programmet "The great American read" berättar författaren hur det kommer sig att han har en sådan förkärlek för att döda sina karaktärer. Inspirationen kommer från J.R.R. Tolkiens "Sagan om Ringen"-böcker, som Martin läste i tidiga tonåren.

Under uppväxten i New Jersey var hans familj fattig, berättar han, och de kunde inte åka till stranden på somrarna som de andra barnen. I stället var det böckerna som tog honom med på äventyr.

Och när Tolkien lät Gandalf dö i den första boken fick Martin en uppenbarelse. 

– Jag kan inte förklara hur det påverkade mig som 13-åring. Jag menar, man kan inte döda Gandalf. Men Tolkien bröt den regeln, och jag kommer alltid älska honom för det, säger han i intervjun och fortsätter:


– När man dödar Gandalf blir allt som kommer därefter tusen gånger mer spännande, därför att nu kunde vem som helst dö. Det har så klart haft en stor påverkan på min egen vilja att döda karaktärer utan förvarning, säger han.

Och det är ju precis den känslan man har när man läser, eller tittar på, serien. Ingen är säker och ingen vet vad som kommer hända. Och det är väl därför berättelsen är så fängslande.

Vad gäller Tolkien så återupplivade han Gandalf efter fallet ned i avgrunden. Och enligt några av de otaliga konspirationsteorier som finns där ute kommer Ned Stark också att återupplivas innan sagan tar slut – precis som Jon Snow gjorde.

 


Läs också:

 

 

Dela på Facebook
Tweeta