Herngren nobbar Guldbaggen

Felix Herngrens film "Solsidan" är nominerad i flera kategorier i kvällens Guldbaggegala – men själv kommer han inte vara där. "Jag gör annat", säger han i Rix Morronzoo.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-01-22 14:35  |  Lästid: 1 minut

”Solsidan” gör succé på biograferna – nyligen passerade antalet biobesökare en miljon personer. Filmen är också nominerad till flera guldbaggar inför kvällens gala på Cirkus. Mia Skäringer kan vinna ”bästa kvinnliga huvudroll” för rollen som Anna, Petra Cabbe är nominerad i kategorin ”bästa mask/smink”. Filmen har också chans att vinna Guldbaggens publikpris.

Men regissören Felix Herngren tänker inte gå på galan, säger han i en intervju med radioprogrammet Rix Morronzoo som sändes i fredags. 
– Det där är inte en tävling för sådana som gör min typ av film. Det är en finkulturtävling där viktiga filmer vinner och det tycker jag är bra. Men det är ingen tävling där breda komedier vinner, säger han.

2014 var Herngrens film ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” nominerad i kategorin ”Bästa mask/smink”, men vann inte priset. Att filmen i stället tog hem biopublikens pris var inte en tröst för regissören.
– Vi fick biopublikens pris, men det är ingen Guldbagge. Det är ett specialpris som man inrättat för att sådana som jag inte ska bli hundra procent lottlösa. Vi vann inte ens för bästa smink. Det var lite spiken i kistan för mig, säger han i radioprogrammet, skriver Aftonbladet.

Felix Herngren säger att han aldrig har gått på galan, och att han inte tänker göra det i kväll heller. 
– De som har blivit nominerade ska ju vara jätteglada och de ska gå dit och ha kul. Men jag gör annat, säger han.

Guldbaggegalan visas på SVT 1 i kväll, med start klockan 20:00.

Dela på Facebook
Tweeta