Ikea släpper konstkollektion med modestjärnornas favorit

Fyndläge när Ikea gör konstnärligt samarbete.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-03-18 15:47  |  Lästid: 2 minuter

Ikea har de senaste åren lanserat populära designsamarbeten med bland annat Virgil Abloh, Ben Gorham och Ilse Crawford. Och det är inte bara inom designbranschen man har rört sig, samarbeten med Lego, Sonos och, lite mer oväntat, Nasa har också annonserats.

Sedan några år tillbaka gör företaget varje år också en kollektion tillsammans med ett gäng konstnärer från hela världen. Kollektionen kallas ”Art Event” och syftar enligt Ikea till att demokratisera konsten och göra den tillgänglig för fler människor. Ambitionen med den sjätte upplagan av kollektionen var att sudda ut gränsen mellan konst och design.

För att göra det har man bland annat samarbetat med konstnärer som Stefan Marx, Stockholmsbaserade Humans since 1982 och, kanske mest känd för modeintresserade, Daniel Arsham som i sin tur har gjort flera samarbeten med till exempel Hedi Slimane och Kim Jones tidigare under karriären.

– Vi väljer att arbeta med olika konstnärer från hela världen för att återspegla en mångfald av konst och design. Vi vill visa att man som konstnär eller designer inte behöver hålla sig inom ett fack, säger Henrik Most, kreativ chef för IKEA Art Event. 

Kollektionen består bland annat av lampor, plädar, vaser och en väggklocka.

– Varje föremål i den här kollektionen har en praktisk funktion, och är samtidigt ett konstföremål. Den traditionella idén om konst som avancerad och design en del av masskulturen helt enkelt inte längre är relevant. De två fungerar fantastiskt väl ihop – det är där magin händer, säger Henrik Most.

Kollektionen släpps den sjunde maj på Ikea.se och utvalda varuhus.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-18 15:51