King provkör senaste Volvo V60

King provkör senaste V60, som har alla chanser att bli en ny folkfavorit.

Julia Brzezinska  |  Publicerad 2018-10-31 09:38  |  Lästid: 3 minuter

På parkeringen går vi fram till fel bil. V90 och nya V60 är slående lika, förutom storleken och lutningen på bakrutan ser de identiska ut. Av Volvos svacka under Ford-tiden syns inte ett spår. Finanskris och amerikanska felsatsningar höll på att urholka kärnvärderingarna säkerhet och miljö. Men 2010 tog kineserna över och pumpade in nya pengar i företaget. Geelys grundare Li Shufu lovade att man skulle bevara de skandinaviska idealen och det har man bevisligen lyckats med.

Till och med Zlatan vill leva och dö i Norden, i en Volvo. Men så vill han också spela nätpoker, kolla på koreansk platt-tv och bjuda främlingar på öl med sitt betalkort. Tack vare nytt kapital har den heliga treenigheten, vovve, villa och Volvo, tagit ett kliv upp.

Om V70 stod parkerad utanför radhuset jämte husvagnen så står nya V60 utanför en designvilla på Lidingö, helst med en surfingbräda på taket. Vovven har också fått det bättre nu när bagageutrymmet blivit 99 liter större än i föregående modell.

King provkör senaste Volvo V60

”Volvos nya designspråk är en fullträff.”

Förra generationen V60 var en bra bil, sportig och snygg men för trång och stötig för barnfamiljen. I den nya har man bakat om proportionerna och mjukat upp fjädringen, men visst skulle den kunna bli ännu bekvämare och växellådan smidigare.

Volvos nya designspråk är en fullträff. V60 skulle vinna vilken skönhetstävling som helst, där har varken Miss BMW 3-serie, Miss Audi A4 eller Miss Mercedes C-klass en chans.

Invändigt finns paneler i drivved, panoramatak och perforerade lädersäten. Designen är sparsmakad och lyxig. I mittkonsolen sitter en pekskärm stor som en iPad. Den allra största utvecklingen i dagens bilar är självkörande funktioner och digitalisering. Med Volvo-in-Car-Delivery kan du få dina nätbeställningar levererade direkt i bakluckan.

King provkör senaste Volvo V60

Budfirman får åtkomst till bagageutrymmet via en mobilapp och du bestämmer själv tid och plats. Du behöver aldrig mer skämmas över att du köper Euroshoppers grå toalettpapper i 100- pack från stormarknaden.

Volvos pilotfunktion är standard, den gasar, bromsar och styr åt dig i kösituationer eller när filmarkeringarna tillåter. Men än så länge är det fortfarande du som kör din Volvo, ögonen på vägen och händerna på ratten gäller fram till 2021, då man ska erbjuda bilar med självkörande funktioner på nivå fyra.

2025 ska hälften av alla Volvobilar vara elektrifierade. Framtiden för biltillverkarna är spännande och oviss. Det är ingen som vet exakt hur det kommer bli. Kommer vi att äga våra bilar? Kommer vi ens att köra bil? Här är de största konkurrenterna inte nödvändigtvis andra biltillverkare, utan företag som Uber och Google.

King provkör senaste Volvo V60

Men än så länge får du köra din V60 själv. Styrningen är snabb och fin, på motorsidan erbjuds raka fyrcylindriga diesel- och bensinmotorer med olika effektuttag samt två laddhybrider. Om den nya trecylindriga 1,5-liters motorn kommer i nya V60 är inte bekräftat, men om XC40 får den så borde även V60 få den? Att köra kombi har aldrig känts så rätt som nu, oavsett ålder eller hobby.Dela på Facebook
Tweeta