Kings karriärexpert om gnäll på arbetsplatsen

Filip Strömbäck i kollage

Är det okej att klaga på sin arbetsplats? Filip Strömbäck svarar på frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Filip Strömbäck  |  Publicerad 2019-08-19 11:51  |  Lästid: 3 minuter

Är det okej att klaga?

Fråga: Jag jobbar på ett företag där det hela tiden pratas om ”högt i tak” och att man ska lyfta problem som man upplever på jobbet etc. Jag upplever däremot att varje gång jag säger något så suckar kollegor och chefer, och försöker liksom släta över problemet i stället för att ta tag i det. Min fråga är alltså kort och gott: Får man inte klaga? Och om det är så att man får klaga, har du några tips på hur?

Svar: Jag är så glad för att du lyfter det här. Det är en allmän sjuka och klyscha att som företag slänga sig med begrepp som ”högt i tak”, utan att egentligen ha tänkt igenom vad det innebär för ansvar som arbetsgivare. Det betyder att chefer och ledare hanterar varje klagomål, fråga, problem och utmaning som om det var den första. Utan några förutfattade meningar om vem som lyfter problemet, utan att instinktivt tänka på de 350 gånger som de redan har hört om just det där problemet och utan att ta det personligt. Ett inte helt enkelt uppdrag som chef och ledare. De allra flesta tappar all sin energi när någon i rummet slänger ut ett klagomål eller problem utan att ha förslag till förändring. Det är roligare att prata om lösningar. Alla gillar en positiv och lösningsorienterad person utan en massa krav. Ingen gillar en gnällspik utan lösningsförslag. Någonstans där kan man ha sin utgångspunkt när man känner för att lyfta ett problem. Fråga dig själv: Kan jag på något sätt ha ett konstruktivt förslag till hur mitt klagomål kan förändras till något positivt? Fråga dig också: Har jag tid/ork/lust att ta ansvar för att driva igenom den förändring jag vill få till stånd?

”Ja hej, mitt namn är Andy-Pandy. Jag skulle vilja söka jobb hos er på Ica Maxi i Ronneby.” //Foto: Getty Images

Frågor? Mejla Filip på filip@exparang.com.

Extrajobb?

Fråga: Jag pluggar industriell ekonomi i Linköping och är inne på mitt andra år. Jag börjar förstå från äldre kompisar att deras jobbmeriter under skoltiden har värderats högt när de söker jobb. Jag undrar om jag ska ta vilket jobb som helst i Linköping för att visa att jag faktiskt jobbat, eller om jag ska hitta något som passar min utbildning. Spelar det någon roll?

Svar: Jag skulle säga att det beror lite på … Det är supersvårt att se vart du vill i framtiden, jag vet, och jag föreslår inte att du ska börja planera för det redan nu – det vore idiotiskt. Däremot kan du försöka reflektera lite själv över var du tror att du skulle kunna göra mest nytta och samtidigt ha mest kul under tiden. Det skulle lika gärna kunna vara i kassan på Ica som på en redovisningsavdelning på något huvudkontor. Det viktiga är vad du lämnar för avtryck och vad du tar med dig därifrån.

Däremot – om du bestämt dig för att bli managementkonsult eller investmentbankir efter studierna så kan det löna sig att lägga lite ansträngning på att försöka landa ett mer kvalificerat internship eller deltidsjobb.

Långt ifrån alla arbetsgivare är så fyrkantiga i sina anställningsprocesser, men det kan vara bra att kolla upp hur dina drömarbetsgivare brukar anställa och vad just de tar hänsyn till. Rent generellt är det en superbra idé att jobba extra under studietiden. Jag vågar påstå att den erfarenheten, extrapengarna, nätverket och energin är värt mycket mer än ett par snäpp bättre betyg. Bäst är så klart om du klarar både och.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-09 16:48