Klockexperten: Så blev Cartier Tank en tidlös klassiker

Kings mångårige klockexpert Andreas Weinås ger dig historien bakom ikoniska armbandsuret Cartier Tank, ett allt annat än fyrkantigt klockval.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-12-07 16:09  |  Lästid: 2 minuter

Få, om någon, modeller i klockhistorien har burits av fler stilikoner än Cartiers klassiker Tank. Duke Ellington, Fred Astaire, Clark Gable och Andy Warhol var alla kända bärare som har bidragit till att ge modellen den ikonstatus den i dag har.

Historien bakom modellen Tank tar vid redan 1917. Första världskriget är i sitt slutskede och amerikanska soldater landstiger i Frankrike för att stötta sina europeiska allierade. En av de viktigaste nycklarna till framgång under kriget var de allierades stridsvagnar av modellen ”Renault FT-17”. Det var också dessa som låg som inspiration när Louis Cartier ritade sin framtida rektangulära klassiker. De första versionerna av modellen sägs ha tilldelats amerikanska officerare 1918, och det var först 1919 som modellen lanserades till allmänheten under namnet Tank Normale. Den med dagens mått lilla boetten var designad så att bandinfästningen skulle göra bandet till en del av klockan och producerades uteslutande i ädelmetaller som guld och platina. Typiska designdrag som sedan dess har dominerat modellserien Tank är de romerska siffrorna, de blånerade visarna och inte minst den safirprydda kronan.

Efter många år av exklusiva versioner gjorde Cartier en radikal förändring i form av lanseringen av Must de Cartier under tidiga 70-talet. Det var inte sällan guldpläterade booetter i silver med quartzverk i stället för de mekaniska. Detta möjliggjorde för ett klart lägre pris och en helt ny målgrupp för företaget. I dag är den modell som kanske är främst förknippad med originalet Tank Solo som finns i flera olika storlekar med ett pris som startar på 27 700 kr i stål.

Ikoniska Cartier Tank har burits av legendarer som Muhammad Ali och Steve McQueen.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-07 16:10