Ledare: “För mig är Per Hagman Talented Mr. Ripley minus mord”

Kings chefredaktör Kristofer Steneberg om en samtid präglad av individualism, konsumtion och girighet. Om det pinfärska numret med författaren Per Hagman på omslaget, de 100 mäktigaste inom svenskt herrmode och mycket, mycket mer.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2019-09-20 11:55  |  Lästid: 3 minuter

Det var ett underbart sommarbröllop på västkusten. Klas fick sin Hanna och på bryggan serverades champagne och ostron. Där, i motljuset anar jag något bekant och tvingas titta så där smalt med ögonen som personer gör som ännu inte insett att de behöver glasögon. Människan som öppnar ostron och delar ut på löpande band är självaste Per Hagman. Med kniv och stålhandske. Ikonen Per Hagman. Jag tog mod till mig och berättade att jag läste Pool på 1990-talet och att jag fortfarande håller den som en av mina favoritböcker. Han svarade ”kul – läs den inte igen bara” och jag skrattade trots att jag inte riktigt förstod vad han menade. Oavsett om Pool fortfarande håller måttet eller inte ska boken nu bli film, 25 år senare. På en av de första inspelningsdagarna vände sig regissören till författaren och sa ”Per, du gillar bara socialgrupp 1 eller socialgrupp 4. Allt däremellan hoppar du över”.

Omslagsintervjun i detta nummer av King, skriven av journalisten Cyril Hellman och fotograferad av Sanna Dahlén på Ruin Retreat utanför Stockholm, kretsar mycket kring de här motpolerna. Rivierans nattklubb och ett sunkhak i Partille. Eddie Meduzas fulrefränger och Bryan Ferrys skönsång. Prostitution och privilegier. För det är exakt där som tidlösheten finns, som gör att en 25 år gammal bok fortfarande har relevans.

King nr 4/2019 finns där butiker finns. //Foto. Sanna Dahlén

I den amerikanska dokumentären Besatta av rikedom som finns på SVT Play sätter dokumentärfilmaren Lauren Greenfield kameralinsen på de som har allt men som ändå vill ha mer. Eller snarare, det är inte de rika som är intressanta för henne, det är själva jakten på pengar. Där kommer historierna. Där finns familjen vars fastighet beslagtogs, mannen som aldrig hade tid för sin fru eller barn och arvtagaren som kunde fått nyckeln till framgång men där allt istället låser sig. Det är en historia om individualism, narcissism, girighet, konsumtion och vad som händer när haveriet kommer. Mitt eget liv skulle varken intressera Laureen Greenfield eller Per Hagman.

Jag intalar mig själv att jag lever något mer excentriskt och livsbejakande än den genomsnittliga grannen men fan vet om det stämmer.

Jag bor i ett gult trähus med fru och tre barn. Min lön äts upp av bolånet. Min tid äts upp av fotbollsträningar, jobb, logistik och renoveringar. Jag intalar mig själv att jag lever något mer excentriskt och livsbejakande än den genomsnittliga grannen men fan vet om det stämmer. Per Hagman är kanske den svensk som funderat mest på att ha pengar men att helst inte jobba. Som skrivit tusentals sidor om överklass utan konventioner, fritt från arvstvister, utan orimliga krav från föräldrar. För mig är Per Hagman Talented Mr. Ripley minus mord. Eller som Call Me by Your Name plus kokain. Pool kom ut 1993, mitt under finanskaos, galopperande ränta, fastighetskris och vikande BNP-tillväxt.

Matt Damon, Jude Law och Gwyneth Paltrow i 90-talsklassikern "The Talented Mr. Ripley". En av världens stiligaste filmer, om Kingredaktionen får bestämma.

Besatta av rikedom kom i fjol. Nu har vi handelskrig, skakiga börser, svag krona och negativ BNP-tillväxt. Enslags sammanfattning av vår samtid innan något helt nytt tar vid. Tur att jag har antireflexbehandlat mina brillor för framtiden är så ljus.

Läs även om paret Christian och Ruxandra Halleröd som de senaste tio åren gått från klarhet till klarhet och blivit arkitektfavoriter bland de finaste modehusen, design på export, som gått i takt med doftföretaget Byredo och modejätten Acne Studios snabba tillväxt globalt. Och den som är mer intresserad av arkitekturkan även läsa om några byggnader som är värda en omväg när vi listar världens vackraste konstmuseum. Under hösten är det dags för oss på Kingredaktionen att för trettonde året i rad utse de 100 mäktigaste inom svenskt herrmode. Förra året tog Sneakersnstuff hem förstaplatsen, vem eller vilka det blir i år får ni se i nästa nummer.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-20 12:33