7 x Cordovanskor

Cordovan är ett av de mest ikoniska material man kan använda för skotillverkning. Ett exklusivt val som betingar ett högre pris men samtidigt besitter ett flertal funktionella fördelar. Skor i Cordovan kan med rätt vård hålla större delen av ditt vuxna liv vilket gör dem till ett köp för framtiden.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-07-11 08:41  |  Lästid: 3 minuter
7 x Cordovanskor

När man pratar om Cordovan är det kanske viktigt att tydliggöra vad det faktiskt handlar om. Cordovan är till skillnad från vad många tror inte ett skinn utan ett tunt muskelmembran som sitter placerat på hästens bak. Detta är så pass begränsat att det i regel räcker till endast ett par skor per häst. Om man jämför detta med hur många par skor som i regel kan produceras från huden av en kalv så förstår man snabbt varför skor i Cordovan är markant dyrare. 

Mängden råmaterial är en stor del men även behandlingen av materialet bidrar till produktens högre pris. När man garvar Cordovan görs det i regel under klart längre tid än exempelvis kalvskinn och med uteslutande naturliga oljor och fetter. Resultatet är ett material som har en fet karaktär med enormt hög slitstyrka och livslängd men även väldigt enkelt underhåll. 

Då Cordovan saknar graindelen som finns i kalv gör att repor och liknande enkelt kan putsas bort med borste eller ett hjortben. Många ägare till skor i Cordovan kan nog intyga hur skorna kan se närmast förstörda ut efter en promenad i regn för att efter någon minut av vård se ut som nya igen. 


När det kommer till färg är det inget snack om att burgundy eller oxblod är nyansen som man främst förknippar materialet med. Alden som är världens kanske starkaste producent på skor i Cordovan kallar nyansen Color #8 men materialet kommer i mängder med andra nyanser också. Ett annat populärt alternativ är mörkbrunt (cigar), ljusbrun (Ravello) eller svart. 

Modellmässigt så förknippar man Cordovan med något ledigare skor och sällan med formella kostymskor. Det snarare grövre amerikanska modeller som Plain Toe Blüchers, Longwings, kängor eller loafers som brukar vara mest populärt. Samtidigt ser man fler och fler män bära dessa semi-formella skomodeller till just kostym eller åtminstone kavajer och uddabyxor. Ett utmärkt val om man frågar oss då den karaktäristiska finishen på ett par skor i Cordovan passar perfekt till såväl flanellbyxor som ett par chinos. 

Vi har valt ut sju modeller från olika tillverkare som vi tycker sticker ut lite extra. 

Alden


7 x Cordovanskor
Den aktör som förknippas främst med Cordovanskor är tveklöst amerikanska Alden. Här i form av deras ikoniska Longwing i nyansen Color #8.

 

Enzo Bonafé

7 x Cordovanskor
Italienska Enzo Bonafé erbjuder via Skoaktiebolaget flera modeller av Cordovanskor med handrandsydd konstruktion. Här en så kallad Plain toe Blücher i mörkbrunt.

 

Crockett & Jones


7 x Cordovanskor
Om man vill åt en lite mer dressad derby är modellen Bradford i mörkbrun Cordovan från Crockett & Jones ett utmärkt alternativ.

 

Carmina

 

7 x Cordovanskor
Klassiska pennyloafers från spanska Carmina med tydlig preppykänsla.

 


Meermin

7 x Cordovanskor
Prisvärda Meermin erbjuder Cordovanskor för så lite som 340€. Här i form av en svart longwing.

 

Laszlo Vass

7 x Cordovanskor
En så kallad "Shortwing" från ungerska Laszlo Vass i vinröd Cordovan på företagets P2-läst.

 


Buttero

7 x Cordovanskor
Italienska sneakersmärket Buttero lanserade för ett par år sedan en version av modellen Tanino i Cordovan från Horween för 970€.
Dela på Facebook
Tweeta