Aquascutum lanserar “Bogart Trench”

Det anrika brittiska företaget Aquascutum lanserar en nyhet inspirerad av en av 1900-talets största stilikoner. Det är skådespelaren Humphrey Bogart som ofta sågs i en klassisk trenchcoat. I samarbete med The Bogart Estate har man tagit fram en hyllningsmodell till ikonen.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2016-05-18 12:08  |  Lästid: 3 minuter
Aquascutum lanserar

Aquascutum har varit en stilsäker leverantör av ytterplagg sedan företaget grundades 1851. 

Namnet Aqua-Scutum översätts från latin till “Water Shield” och det var också företagets grundare John Emary som 1914 tog fram det revolutionerande vattenavstötande ulltyg som sedan användes till brittiska armen under första världskriget. 

Modellen “Bogart Trench” har som sagt tagits fram tillsammans med The Bogart Estate och några få exemplar kommer finnas tillgängliga i Aquascutums Londonbutik nu i vår för att sen i augusti bli tillgänglig i utvalda butiker världen över. Modellen går att förboka redan nu och kostar 1 120 €. 


Jag tycker det känns trevligt när företag blickar bakåt i sin historia och gör genuina hyllningar till stilikoner som faktiskt varit kunder och inte bara betalda ambassadörer. Är det någon typ av trench jag förknippar med klassisk stil är det just en lite större och längre modell i beige bomull med dubbel knäppning och bälte. 

 
 
Aquascutum lanserar
Baksidan av kragen har Aquascutums klassiska ruta.

"När vi började samtala med Humphery Bogarts son, Stephen angående ett samarbete och en ny trenchcoat hade jag redan tankarna på att återintroducera en klassisk, större trench i kollektionen. Många av våra kunder kom in till våra butiker och beklagade sig över att varumärken idag bara erbjuder tighta smala modeplagg snarare än ett skyddande klassiskt alternativ.

Jag grävde fram våra plaggmönster för "The Kingsway (modellen Humphrey Bogart bar) och baserade vår nya modell på detta. Placeringen av fickorna och dess storlek är den samma och rocken har så kallade Raglan-ärm. Bältets placering förblir orörd och det kanske viktigaste av allt: Det är en stor och lång rock på närmare 120cm. Den har t om en ficka för dagstidningen i innerfodret. 

Vissa saker har uppdaterats dock. Tyget exempelvis är en vattentät bomullsblandning som utnyttjar hur långt textilutvecklingen kommit och har högre slitstyrka än originalet. Jag har anpassat måtten för respektive storlek till att folk överlag är lite större idag men i det stora hela är The Bogart väldigt lik originalet Kingsway. 


När man tar på sig rocken känner man en genuin känsla av de fantastiska modellerna från 1940, 50, och 60-talet man känner igen från klassiska filmer och filmstjärnor. Och inte minst, den som bar dem kanske allra bäst var Mr Humphrey Bogart själv." 

Thomas Harvey, Head of Menswear design, Aquascutum 

 

Aquascutum lanserar
En längre och mer klassisk trenchcoat är ett välkommet inslag på marknaden.
Aquascutum lanserar
Med bältet kan man enkelt markera midjan och fortfarande behålla rörlighet och volym.
Aquascutum lanserar
Detalj på insidan av rocken med silhuetten av Humphrey Bogart.

"Mitt huvudsakliga mål på Humphrey Bogart Estate är att hedra och bevara min fars arv. Detta kräver att alla samarbeten vi ger oss in i måste vara autentiska. I det avseendet blir det inte bättre än vårt nuvarande samarbete med Aquascutum där min far var en lojal kund hela livet och kanske den mest ikoniska trenchcoat-bäraren i historien. Jag tror han skulle bli hedrad av de faktum att Aquascutum vill samarbeta med oss och lansera The Bogart Trench Coat. " 


Stephen Humphrey Bogart, son till Humphrey Bogart

 

Dela på Facebook
Tweeta