De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018

För ungefär en månad sedan var vi på plats i Basel för klockindustrins största mässa årlligen. Vi pratar om Baselworld där alla från Patek Philippe till Casio samlas för att under en veckas tid presentera företagens nyheter för året. Efter ett par dagar av hektiska möten fick vi med oss mängder av intryck och tänkte idag presentera vad som vi tycker stack ut mest från mässan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-01 07:14  |  Lästid: 5 minuter
De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018

De främsta klockentusiasterna har säkert stenkoll på vad som presenterades då klocksajter och journalister publicerat digitala artiklar och notiser från mässan bara timmar efter lanseringarna. Vi valde att avvakta lite med artikeln då ingen av klockorna når butik förrän i början eller mitten av sommaren. Det är också skönt att reflektera över vad man sett när den värsta hypen börjat lägga sig. Vissa modeller har vi mjuknat inför medan andra som kändes väldigt spännande på plats inte känns lika intressanta längre.

Det är omöjligt att ge en rättvis bild av hela mässan med alla hundratals varumärken men vi har valt några av de mest kända i lite olika prisklasser som vi fick möjlighet att träffa. 

Patek Philippe


Patek är tillsammans med Rolex det överlägset största dragplåstret på Baselworld. I årets upplaga var det framför allt två av företagets sportigare klockor som hamnade i fokus. Dels fick modellserien Aquanaut för första gången en kronograf som huseras i den aningen större boetten på 42.2 mm som vi såg ett smakprov på redan förra året då modellen för första gången gjordes i vitguld. Modellen heter 5968A och kommer levereras på ett svart och orange gummiband som matchas sekundvisaren och inslag i tavlan.

Nästa snackis från Patek var från den omåttligt populära Nautilusserien och även här dök det upp en oväntad komplikation. För första gången i Pateks historia erbjuder man nu en Nautilus med evighetskalender. Modellen heter 5740G (G står för vitguld) och här har man till skillnad från med den nya Aquanauten faktiskt behållt originalmåttet på 40 mm. Man har utöver det dessutom lyckats göra den redan tunna modellen ännu tunnare med en tjocklek på endast 8.42 mm. Klockans tavla är elektriskt blå likt modellerna som lanserades under förra årets 40-års jubileum av modellen. 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Aquanaut 5980A. En av de mest omtalade klockorna under mässan och som med Pateks mått mätt spås bli en kommersiell succé.
De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Nautilus 5740G. En av mässans absolut bästa nyheter som tyvärr förväntas betinga ett pris en bit norr om miljonen.

Rolex

Så fort det närmar sig Baselworld spekulerar alltid klockvärlden och dess entusiaster kring vad "The Crown" skall presentera. Historiskt sett har företaget haft en konservativ approach till sina modeller där snarare utveckling och förändring av prestanda och kvalitet prioriterats över radikala ändringar i design. I en tid när i princip alla i branschen verkar fokusera på hyllningsmodeller (såväl varumärken som konsumenter) så är Rolex svar att lansera modellen GMT Master i den klassiska färgkombinationen blått/rött som fått smeknamnet "Pepsi" pga likheten med läskföretagets gamla logga. Värt att tillägga är att Rolex faktiskt lanserade just den här färgkombinationen redan för ett par år sedan men då i en exklusiv version i vitguld. 


Årets version kommer på en välgjord Jubileelänk (också första gången på den nya GMT:n) samt i det prismässigt lite mer överkomliga materialet stål. Reaktionerna lät inte vänta på sig och flera handlare runt om i Sverige fick sluta ta emot kunder på väntlista redan efter ett par timmar då efterfrågan var för stor. 

Vi såg en liknande utveckling när man lanserade modellen Daytona i stål med keramisk krans för två år sedan och där är fortfarande priset på andrahandsmarknaden klart högre än listpriset. 

 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Nya GMT Master ref. 126710BLRO i stål med jubileelänk och röd/blå "pepsi-krans". Listpriset ligger på 82 300 kr men det skall mycket till om man får tag på en i det här läget.

Omega


Förra årets mässa var det definitivt Omegas som med sin hyllningsserie till triologin Speedmaster, Seamaster och Railmaster från 1957, var den stora snackisen. I år var det intresset lite mildare men man firade en annan av företagets absolut populäraste modeller som fyllde 25 år. Det rör sig om Seamaster Professional Diver 300M eller "Bondklockan" som vi lärt känna den sen Pierce Brosnan tog på den första gången i filmen Goldeneye. Denna storsäljare har genomgått några mindre ändringar där boetten förstorats till 42 mm och både tavla och krans nu är keramiska. Insidan har även den uppdaterats och nu tickar Omegas Master Chronometer-certifierade verk 8800 inuti med en tolerans på endast 0 till +5 sek/dag. 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Omega Seamaster Professional Diver 300M aka "Bondklockan".

Bulgari

Bulgari har genom historien knappast varit kända för sina horologiska prestationer men de senaste åren har detta förändrats radikalt. Med serien Octo Finissimo har man slagit hela tre världsrekord och vunnit två utmärkelser på den prestigefyllda Grand Prix d´Horlogerie de Genève (klockvärldens Oscarsgala). 

Även i år presenterade man ett världsrekord i form av världens tunnaste Tourbillon i Octo Finissimo-serien. Klockorna har en viss likhet i designfilosofin med Gerald Gentas klassiker Royal Oak och Nautilus men här har man tagit det till sin spets. Vi tycker det är riktigt kul att se en tillverkare många säkert räknat ut i klockvärlden faktiskt leverera en av mässans absolut bästa nyheter. 


 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Bulgari Octo Finissimo Tourbillon Automatic. Världens tunnaste tourbillon.

TAG Heuer

TAG Heuer har även de fokuserat flitigt på hyllningsmodeller från förr och i år är det Steve McQueen-klassikern Monaco som fått ett limiterat utförande. Man har tagit fram en hyllningsmodell till samarbetet med Gulf Oil som även de sponsrade McQueen i den klassiska filmen Le Mans på 1970-talet. Klockan har en orange och blå rand i urtavlan och är försedd med kaliber 11 vilket placerar kronan på vänster sida av boetten precis som på originalet. 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
TAG Heuer Monaco Gulf Special Edition 50th Anniversary.

Tudor


Tudor har krönt stora framgångar med sin serie Black Bay sen den lanserades 2012. Det är idag den överlägset populäraste modellserien från företaget och finns i ett brett utbud av färger och modeller. 

Vi har tidigare i artikeln varit inne på hur hyllningsmodeller dominerar branschen för tillfället och Tudor är inget undantag. Med versionen Black Bay Fifty-Eight har man inspirerats av en modell från sena femtiotalet och tagit ner diametern till 39 mm. Klockan går att köpa på stållänk, Nato- eller läderband och har i övrigt samma egenskaper som sina något större bröder på 41 mm. 

De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Tudor Black Bay Fifty-Eight som mäter 39 mm.

Tissot

I en sån här artikel blir man lätt fartblind med priser på tiotusentals och inte hundratusentals kronor. Tissot representerar istället en grupp av tillverkare som kan erbjuda fina mekaniska klockor från Schweiz till en lite snällare prisbild. Faktum var att företagets modell Petite Second ur Heritage-serien var en av de finare på mässan. Med en automatisk uppdragning och en design som tar sin inspiration från en av företagets modeller från 1943 (nämnde vi att det fokuserades mycket på hyllningsmodeller under årets mässa?) erbjuder den mycket klocka för strax under 10 000 kr. 


De bästa klocknyheterna från Baselworld 2018
Tissot Heritage Petite Second. En snygg klocka med vintagedesign som kommer på ett härligt ljusbrunt skinnband.
Dela på Facebook
Tweeta