För Sverige i tiden – 9 svenska klockmärken

Det svenska klockundret lever vidare med oförminskad kraft - här presenterar vi vad några av våra kända spelare på marknaden håller på med men också ett antal spännande nyetableringar.

Mikael Englund  |  Publicerad 2019-01-28 13:19  |  Lästid: 5 minuter
För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken

Lite av en doldis är Bravur, som dock erbjuder såväl intressanta som prisvärda klockor i ett attraktivt segment med tjusig midcentury-formgivning. Från början med ett utbud av Schweiz-byggda quartzklockor lanserades 2017 den första automatiska klockan BW003, driven av ett dekorerat Sellita SW300-1 med egendesignad rotor och med ett tydligt svenskt tema i material och arbete; boetten är av stål från Sandvik, armbandet från Tärnsjö Garveri och monterad i Båstad. Nylanserad är den andra automatiska modellen, kallad Scandinavia och med tre olika val av urtavla.

 

 


För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Bravur BW003

Corniche är stockholmsbaserat men med en tydlig doft av Rivieran pinjeträd - märkets Heritage-linje har fått tillskott av en superelegant och proportionerlig kronograf med tydlig inspiration från flera av branschens tunga spelare och Seikos hybrid-kronografverk VK64. Ännu endast tillgänglig med svart urtavla och antingen med stålboett eller med guldplätering

 

För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Corniches nya Heritage Chronograph med hybridverk som mäter 39 mm.

De "smarta" uppkopplade klockorna är ett marknadssegment som vunnit stor andel under de senaste åren och som angrips såväl från de fri- och nytänkande varumärkena i den konventionella klockbranschen som techföretagens sida (där bland annat Apple och Samsung är välrepresenterade med två rätt olika produkttyper). Ett svenskt varumärke som i hela sin grund är inriktat på just multifunktionalitet tillsammans med mobiltelefonen är Kronaby, som erbjuder fyra olika basmodeller i olika storlekar och material med en mängd dolda funktioner (kontroll över musik och kamera, aktivitetsmätning, alarm, telefonhittade et cetera) i ett tämligen elegant och konventionellt utseende.

 


För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Kronaby Apex 43mm

Funktionalitet på ett lika annorlunda som underbart gammalmodigt sätt bjuder Bolm på i sin modell Automaton Daylight. Inspirerad av en bred palett av äldre armbandsur är det här enkelt uttryckt en kombination av klassiska beräkningsklockor och världstidsur och har den unika funktionen att visualisera antalet soltimmar på olika platser i världen, kombinerat med en dagsljus-/dygnsindikator i form av den vackert utskurna skivan med världskartan. Klockan är tillgänglig i tre varianter – i med borstad stålboett och antingen ljus eller mörk urtavla, samt en helsvart PVD-variant. 

 

För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Bolm Automaton Daylight.

Sjöö Sandström får sägas vara the grand old lady i den moderna, svenska klockbranschen – sedan man släppte sin första klocka 1993 har det hänt mycket; man har levererat klockor till både Volvo Ocean Race och svenska Försvarsmakten, sortimentet har breddats tydligt (bl.a. med eleganta Royal Capital) och man har mottagit flertalet hedrande pris för både form och företagande. Under hösten har flera spännande nyheter kommit – en är att man gjort en specialvariant av UTC Skydiver (den klocka som utvecklats för och tilldelas Försvarsmaktens flygande personal) för den svenske techmiljardären Henrik Persson Ekdahls minst sagt imponerande yacht Ascari, med en kolfibertavla för att matcha flytetygets skrov i rutig plast. En annan nyhet som är minst sagt uppfriskande är att man valt att gå in som partner i till den svenska elitserien i esport (CSGO) som företräds av gamerlegenderna Tommy "Potti" Ingemarsson och Emil "HeatoN" Christensen. För att högtidlighålla detta lanserades en variant av Royal Steel Worldtimer med tillnamnet 1337 / LEET som har PVD:ad boett, gummiband och konsolgröna detaljer.

 


För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Sjöö Sandström 1337.

Mikael Sandström, som tillsammans med Christer Sjöö grundade Sjöö Sandström i mitten av åttiotalet, är sedan många år tillbaka in längre en del av företaget utan istället verksam i det återuppväckta Halda som gjort ett starkt avtryck med bland annat sju rymdresor (med den ändamålsenligt designade modellen Space Discovery) inkarvade i sängstolpen. Med varumärkets bakgrund i motorsport (där Halda Speed Pilot var en kultförklarad självklarhet i rallybilar) var nog ingen förvånad över att den andra basmodellen skulle bli motorsportklockan Race Pilot som kom 2013. Precis som med Space Discovery har Race Pilot både en mekanisk och en ändåmålsenligt digital modul, men sedan en tid tillbaka finns även modellen i ett Trackmaster-utförande för mer seriös banracing komplett med en modul som monteras på vidrutan som både mäter tid och G-krafter men också visar varvtider med hjälp av olikfärgade LED-lampor.

 

 

För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Halda Trackmaster

Det är nog ingenting i den här lilla sammanställningen som i lika hög grad är ett fall av tillvänjd smak och åsiktsmässig vattendelare som klockorna från Gustafsson & Sjögren / GoS Watches – med en omatchad nivå av hantverk gör knivsmeden Johan Gustafsson och urmakaren Patrik Sjögren klockor som får kallas smala och egna på ett sätt som bara stora visionärer som Alain Silberstein och Gerald Genta kan matcha. Med mönstervällning (damaskering) som metod får Johan Gustavsson fram ett karakteristiskt mönster i de smidda ståldetaljerna och klockorna är tydligt nordiskt inspirerade med skandinaviska material och vikingteman.


För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken

TID är ett svenskt klockmärke med starkt formfokus. Med en mindre teknisk och funktionsdriven inriktning riktar man sig kanske inte huvudsakligen till klocknördskadern utan snarare till en bredare målgrupp som betraktar klockan som ett stil- och bruksföremål har grundarna Petrus Palmér och Ola Bernestål (tillsammans med Jonas Pettersson och John Löfgren från designstudion Form Us with Love) skapad en avskalad och elegant linje av klockor i sparsmakad skandinavisk formtradition.

 

För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
TID x Clara von Zweigbergk

I artikeln om bakåtsträvande och -blickande i klockbranschen introducerades amerikanska Undone. En svensk, mer handgriplig variant, av att kunna utforma sin egen klocka är BOOM som inte bara ger möjligheten att i själva tillverkningsstadiet bestämma utseendet, utan som också kan levereras med ett urval av boetter, glasringar och band för att på egen hand bygga om och modifiera klockan.

 


För Sverige i tiden - 9 svenska klockmärken
Dela på Facebook
Tweeta