Inspiration – Sno stilen inför Nyår

Så här inför årets sista dag vill vi inspirera kring vad man kan tänkas bära på nyårsafton. Allt från klassisk smoking till en elegant men avslappnad klädsel.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-12-30 12:09  |  Lästid: 3 minuter

Nyårsafton brukar för många stilintresserade män vara ett naturligt och passande tillfälle att få ta på sig smokingen. Oavsett om man vill ha ett formellt firande eller bara en enklare middag bland goda vänner och familj så finns det vissa komponenter i klädseln att fundera över.

Konceptet ”Evening wear” är idag mer öppet för tolkning och där kan utöver smokings även mörka kostymer inkluderas. Nyckeln är just att välja mörka plagg eller hög kontrast. Välj med fördel en vit skjorta framför t ex ljusblå och undvik slipsar med mycket mönster eller färger. Till skillnad mot vad som kan vara väldigt inspirerande i en daglig klädsel rekommenderar vi en så avskalad och monoton helhet som möjligt för den här typen av situationer.

Den svarta polotröjan är ett utmärkt sätt att klä ner den övriga klädseln utan att förlora den eleganta känslan då kragen tenderar att rama in ansiktet.

Roy Halston i svart polotröja och benvit kavaj
En avslappnad tolkning av Evening Wear från Saman Amel

När man väljer en mer informell smokingklädsel öppnas även möjligheten för lite mer kreativa tolkningar av smokingjackor i t ex Blackwatch eller sammet. Ett annat alternativ till kostym är en mörk piké- eller skjorta och slips som även den går ton i ton mot kostym.

Marinblå kostym med skjorta och slips som går ton i ton.
Mörkblå kostym med matchande polotröja är ett stilsäkert val
Mörkblå kostym med djupt vinröd Pike
Svart kostym med matchande pikétröja från Saman Amel för Mr Porter

I skoväg föredrar vi nätta och låga skor så som loafers eller slippers i t ex sammet, lack eller mocka beroende på övrig klädsel. Slippers är ett utmärkt alternativ som inneskor under nyårsafton och här man kan välja antingen klassiskt svart eller ex en djupt buteljgrön ton.

Slippers i buteljgrönt sammet
Traditionella operapumps
Cartier Cintrée i platina passar perfekt till smoking och fest
Dubbelknäppt smoking från Bauer buren på två sätt
Dela på Facebook
Tweeta