Säsongens 6 snyggaste Chukkas

Är det någon känga som fungerar under sommaren så är det ökenkängan. En klassiker till lediga tyger oavsett om vi talar bomull, jeans eller flanell.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-08-14 10:11  |  Lästid: 3 minuter

Snörkängor i allmänhet hör helt klart hösten till och även om den säsongen börjar närma sig i butiksutbudet så hoppas vi på många veckor innan den känns av i luften. En modell av kängor som faktiskt inte har en tydlig höstkoppling är chukkas eller ökenkängor. Ursprunget var tvärtom utvecklad för brittiska ökenstyrkor i Nordafrika under Andra Världskriget men har sedan dess utvecklats till en modell för såväl mods som #menswear-entusiaster.

För att vara korrekta skall det såklart skiljas till viss del på den mest traditionella ökenkängan med crepesula i gummi och de chukkas som vi idag hittar från klassiska aktörer av randsydda skor. Originalet är ledigare i sitt uttryck men vi föredrar personligen den utveckling som skett där modellerna fått både högre kvalitet och inte minst ett bredare användningsområde.

Om vi tittar på utförandet av Chukkas så rekommenderar vi att man satsar på en version i mocka. För sommaren får den gärna vara ofodrad med lädersula men vill man ha lite mer användning av dem under höstsäsongen är en gedigen gummisula såklart inte en nackdel.

Färgmässigt är mellanbruna toner av brunt väldigt snyggt och framför allt till ljusgrå flanell eller khakifärgad bomull. Stylingmässigt så kan modellen vara lika passande till en kortare Baracuta likt Steve McQueen, eller till en ljusgrå flanellkostym likt Brunello Cucinelli.

Vi har valt ut sex modeller i lite olika prisklass som vi tycker är extra intressanta.

Gaziano & Girling

Gaziano & Girling introducerade en ny instegslinje tidigare i år under namnet Classic Collection. Här hittar vi modellen Wallis med gummisula i mörkbrun mocka.

Drake´s

Drake´s modell Crosby Boot är en chukka-hybrid med den klassiska Crepe-sulan i gummi.

Alden

Chukkas från Alden i ofodrad ljus mocka med lädersula. Nyansen heter Milkshake suede och passar perfekt till vita byxor under sommaren.

Edward Green

Edward Green har modellen Shanklin som också är en ofodrad version i den lite mörkare nyansen Mushroom suede. Här med företagets tunna R1-sula i gummi.

Crockett & Jones

Modellen Dartmoore 3 är specifikt framtagen för Grafford i Stockholm och är en ofodrad chukka på lädersula i Polo Suede.

Löf & Tung

Svenska Löf & Tung har nyligen tagit fram den ofodrade modellen Allen i Parisian Brown suede med en ljus lädersula.

Dela på Facebook
Tweeta