Säsongens 6 snyggaste smokings

Högtidssäsongen är här och få plagg är snyggare att fira in det nya året i än en smoking. Vi har valt ut våra favoriter för säsongen i olika pris och utförande.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2019-12-16 10:43  |  Lästid: 3 minuter

Att köpa sin första smoking är inte alltid det lättaste. Vi hävdar dock att det i nästan alla fall är ett bättre alternativ än att hyra då man får större valmöjligheter och man efter bara ett par tillfällens användning kan ha tjänat in skillnaden i pris. Svårigheten med en smoking för många är att det är ett plagg som sällan kommer till användning och därför är svårt att motivera att lägga pengar på. Samtidigt så är det ett plagg som i regel förändras väldigt lite över tid och som kan tjänstgöra i många år framöver.

Undertecknad har själv stått inför en liknande situation där valet att investera i en smoking kändes svårt men i efterhand har det visat sig att den faktiskt har använts mer frekvent än vissa av de mer mångsidiga kavajer och kostymer som hänger i garderoben. En optimal garderob tycker vi åtminstone skall ha en smoking. Här handlar det om att hitta vad man själv föredrar. Vissa kanske gillar sjalslag, andra dubbelknäppt eller varför kanske inte en kombination. Det enligt oss säkraste kortet är den enkelknäppta med spetsiga slag. En version som aldrig helt går ur tiden och passar plaggets formella karaktär.

Sen finns de de som kanske känner att man har täckt basen och vill sväva iväg i mer excentriska eller lediga tolkningar. Då finns sammetssmokingen som kommer från rökrocken och utgör ett perfekt avslappnat alternativ för bjudningar i hemmet bland de närmaste.

Vi har valt ut sex favoriter för säsongen i lite olika prisklasser och kategorier för att visa på vad för olika alternativ det finns.

Gabucci

Gabucci lanserade nyligen en smoking i sin egen uppdaterade linje av skräddade plagg. Vi ser en full kanvas-konstruktion, breda spetsiga slag och midnattsblå ull till priset av 11 900 kr.

Suitsupply

Holländska Suitsupply framhävs ofta som den mest prisvärda aktören av kvalitetskostymer och deras smokingutbud är imponerande i såväl bredd som pris. Här ser vi en version av modellen Washington med sjalslag i svart ull.

Oscar Jacobson

Klassisk enkelknäppt smoking med spetsiga slag i tunn svart ull. Modellen heter Elder som tillhör OJs smalare passformer.

De Petrillo

En annan prisvärd aktör är neapolitanska De Petrillo som erbjuder mycket av det man älskar med regionens karaktäristiska skrädderi till ett i sammanhanget rimligt pris. Klassisk smoking med spetsiga slag och mjuk, naturlig axel.

Ralph Lauren Purple Label

En typisk produkt från Ralph Lauren är kreativa smokingjackor. Här i sammet med överruta och buteljgrön botten. Inte ett plagg för formella stunder men fantastiskt fint till avslappnade smokingmiddagar.

Thom Sweeney

När vi är inne på sammet kan vi titta på ett mellanting i formalitet. Här i ett midnattsblått utförande som är korrekt till mer formella stunder och i ett vackert dubbelknäppt snitt med sjalslag.

Sciamat

Har man förmånen att spendera nyår eller semester på varmare breddgrader kan en vit smokingjacka vara väldigt snyggt. Inget för den fege men i rätt kontext och sammanhang är det en verklig klassiker.

Dela på Facebook
Tweeta