Sommarens 6 snyggaste svidar

Det är fortfarande vår men det är hög tid för vår bevakning av sommarens snyggaste kostymer. När man väljer kostym för sommarhalvåret är det många saker som spelar in och idag skall vi lista våra rekommendationer i såväl material som färg och modell.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-05-07 07:07  |  Lästid: 4 minuter
Sommarens 6 snyggaste svidar
Foto: B&Tailor

Dagens artikel kommer syfta till mer säsongsbetonade versioner av kostymen. Självklart går det utmärkt att bära en så kallad 4 Season-kvalitet i tunn borstad ull även på sommaren men det känns lite roligare att lyfta fram sommarens motsvarighet till tweed och flanell. 

Om vi börjar med material som är det tre naturfiber som tillsammans med ull dominerar sommarsäsongen. 

Bomull som med sin lediga karaktär passar perfekt för informella kostymer och får en riktigt snygg patina över tid. Fördelen med bomull i en kostym är att den är lätt att bryta upp till chinos och uddakavaj även om det är viktigt att tänka på att det över tid kan resultera i en ojämn slitning av kostymen. 


Här föredrar vi framför allt toner av beige, taupe och olivgrönt som förstärker den lediga känslan men fortfarande kan bäras till en sommarfest med klädkod "Kavaj". 

Nästa stora fiber för sommarhalvåret är linne. Det är det material som de flesta kanske främst förknippar med just sommarkostymen vilket tyvärr också gör säsongen något kortare än bomull som fungerar en bit in på hösten. Den kanske viktigaste och främsta egenskapen är hur väl linne andas vilket gör det till det svalaste alternativet för säsongen. Linnet har även det en avslappnad karaktär pga strukturen men tenderar samtidigt att skrynkla lätt i t ex ärmveck, knän och rygg. Vissa älskar det men det går inte att komma ifrån att karaktären blir mindre formell och därför inte så lämplig till exempelvis "Mörk Kostym". Undantaget skulle kunna vara en smoking i svart linne som med ribbade sidenslag kan vara ett utmärkt alternativ för semi-formella smokingfester sommartid. I övrigt passar linne utmärkt i mörkblått, brunt och ljust beige där texturen kommer fram extra mycket. Ett tips när man väljer linne för en måttsydd kostym är att gå på ett tyngre alternativ då fallet och skrynkelresistensen blir klart bättre. Väven är trots en högre vikt så gles att svalkan fortfarande kan uppnås i vikter på 300-400gr/m.

Sist men inte minst tänkte vi nämna silke som en fiber för sommarens kostymer. Vanligtvis rör det sig endast om några procent i en blandning med just linne och ull men det finns även kostymer i 100% silke. Känslan är fantastisk och i råsilke får man en otrolig struktur och lyster på plagget. Tyvärr är det en väldigt känslig fiber som likt kashmir är väldigt dyrt och inte tål så mycket slitage. 

Utöver dessa tre fibrer är såklart ull ett utmärkt alternativ även för sommaren och då kanske främst i kvaliteter med hårt tvinnade garner likt Fresco, Tropical och Finmeresco. 


Om man skall välja modell så beror det helt på situationen man är ute efter. För lediga kostymer är utanpåliggande fickor ett bra val men inget måste. Ett annat tips kan vara att välja en ofodrad konstruktion där man minskar antalet lager av tyg som kan hindra kroppens värme från att lämna kroppen. 

Med samma argument tänker kanske många att dubbelknäppt är att avstå från men här tycker vi det i första hand skall handla om vad man gillar och är ute efter. Det överlappande tygstycket gör marginell skillnad för värmen och är det 30 grader så kommer man svettas oavsett material och modell. 

Vi har valt ut våra favoriter från säsongens utbud som sträcker sig från prisvärd budget till absolut lyx.

 


Kingsman

Sommarens 6 snyggaste svidar
Olivgrön bomullskostym från Mr Porters egna varumärke Kingsman.

Cesare Attolini

Sommarens 6 snyggaste svidar
Extremt exklusiv handsydd kostym i 100% silke från Cesare Attolini.

Suitsupply

 


Sommarens 6 snyggaste svidar
Ljus linnekostym från Suitsupply med breda slag till ett riktigt bra pris.

Oscar Jacobson

Sommarens 6 snyggaste svidar
Grönt är en av de mest underskattade nyanserna för sommarkostymen. Kanske inte till formella fester men tillsammans med exempelvis ljusblå denimskjorta och bruna mockaskor är det ett perfekt alternativ för semestern.

Sartoria Formosa

Sommarens 6 snyggaste svidar
Mörkblå kostym från Sartoria Formosa i Minnis Fresco. Ett material som fungerar utmärkt i formella sammanhang men samtidigt har en matt och lite torr känsla som gör dem effektiva att klä ner.

Orazio Luciano

Sommarens 6 snyggaste svidar
Dubbelknäppt tobaksbrun linnekostym från Orazio Luciano med breda slag.

Inspiration


 

Sommarens 6 snyggaste svidar
Tredelad ljus sommarkostym på Chad Park från B&Tailor.
Sommarens 6 snyggaste svidar
Jake Grantham i en ledig linnekostym från Orazio Luciano med pikétröja och loafers.
Sommarens 6 snyggaste svidar
Undertecknad i blå kostym från Ring Jacket i linne från brittiska Spencer Bryson.
Dela på Facebook
Tweeta