Stilstudie – Att inreda sin garderob

Idag blir det en lite annorlunda vinkel på temat stil. Jag har i många år drömt om lite utrymme för mina kära plagg och accessoarer. Något som var helt omöjligt så länge vi bodde i stan på knappa 70 kvm. Nu när utrymmet är lite mera generöst så har jag faktiskt möjlighet att förverkliga en dröm om ett, om än litet sådant, dressing room. Eller en stor garderob om man så önskar där man kan gå in och faktiskt få plats. I och med detta så har jag sakta men säkert börjat inreda detta lilla stilmässiga krypin. Idag tänkte jag dela med mig lite mer om hur jag tänkt kring detta.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2018-03-22 09:50  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Att inreda sin garderob

Till att börja med handlar det till största delen om utrymme. För att få en trevlig och angenäm känsla när man hämtar dagens outfit eller klär på sig vill jag addera lite roliga detaljer som rimmar väl med min egen stil.

Här vill jag tipsa om bra galgar. Detta av två anledningar. För det första så fyller de ut och stöttar kavajens axlar och för det andra är det ruggigt snyggt, speciellt om man kostar på sig snygga i lackad trä och alla ser likadana ut. Mellan dessa hänger jag gärna upp små block av amerikanskt cederträ. Dessa fyller också två viktiga funktioner. De är både aromatiska och ger en trevlig doft samt håller ohyra som mal borta.

 


Stilstudie - Att inreda sin garderob
Exklusiva galgar från Hanger Project.
Stilstudie - Att inreda sin garderob
Praktiska och diskreta block i amerikansk cederträ från Herrstil är ett utmärkt sätt att hålla mal borta från plaggen.

Har man utrymmet så gör sig en hederlig herrbetjänt som man kan hänga av sin kavaj och byxor på väldigt bra. Det finns i alla prislägen men behöver inte kosta särskilt mycket. Går ofta att hitta riktigt fina på loppisar och enklare auktioner online.

 

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Snygg herrbetjänt från Chili.

Då jag gillar både läderskor och bra läderväskor så tycker jag att ett antal garderobsaccessoarer i läder matchas fint. Det kan vara allt ifrån små vikta brickor för manschettknappar till askar för näsdukar eller smycken om man har det. Det finns många bra tillverkare men personligen har jag förutom lite auktionsfynd i England fastnat för svenska Palmgrens och brittiska Pickett. Hade gärna adderat något från Asprey också men de är väldigt kostsamma.

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Smyckeskrin från Pickett med plats för manschettknappar, vigselringar eller andra smycken.

När vi ändå är inne på läder och stilig funktion så har jag fastnat för ett paraplyställ från brittiska Howat & Hutchinson där tre av mina paraplyer får trängas.


 

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Snyggt paraplyställ från Howat & Hutchinson.

Sen kommer vi till lite mer utsmyckning och piffning. Här får så klart den personliga smaken styra. Jag vill gärna ha många tavlor av varierad art, gammalt som nytt även om det mest är illustrationer av duktiga konstnärer. Ett tips för att knyta ihop stil och inredning är att rama in någon av Drake´s alla fina näsdukar, de är som konst. Jag valde även att skruva upp en krok i form av en hjort för att kunna hänga upp en hatt.

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Näsduk från Drake´s som går utmärkt att rama in.

Avslutningsvis lite inredning av det mer extravaganta slaget. Ett askfat i porslin från Hermès trots att jag inte röker. Men mina manschettknutar har aldrig fått vila på något finare. Hittade ett begagnat från 70-talet på auktion som ger ett härligt vintageskimmer över min målade IKEA-byrå… I övrigt så kommer den snart även att prydas av en handsydd gris i läder från brittiska Omersa som jag hittat på Liberty´s i London.

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Askfat i porslin från franska Hermès.
Stilstudie - Att inreda sin garderob
En liten gris i läder från brittiska Omersa.

Hela tanken är att skapa en inbjudande känsla där ritualen att välja ut en outfit och klä sig blir så mycket trevligare.


Som man kan se på bilden är jag långt ifrån färdig. Detta får ta sin lilla tid, men ibland är resan lika rolig som målet.

 

Stilstudie - Att inreda sin garderob
Dela på Facebook
Tweeta