Stilstudie – Jeans på ett klassiskt sätt

Idag blir det blåbyxor för hela slanten! Eftersom jag inte har lust att bli sågad totalt då jag lyfter fram ytterligare ett lite ledigare plagg så tänkte jag idag se på jeansen ur ett klassiskt perspektiv. Fokus kommer alltså inte att vara på det ursprungliga syftet som var slitstarka arbetsbyxor för tuffa tag. Istället tänkte jag tipsa på hur de kan bäras lite mera uppklätt. Jag vet att det finns en stor efterfrågan från er läsare kring detta då det idag är ett väldigt vanligt förekommande plagg som många arbetar i, och då menar vi även stillsamma kontorsjobb.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-11-23 09:39  |  Lästid: 4 minuter
Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt

Till att börja med tänkte jag beskriva min egen relation till jeans som i många år varit minst sagd ansträngd. Som de flesta andra kids bar jag jeans i stort sett varje dag under hela min uppväxt. När jag långt senare började jobba så glömdes jeansen bort och blev ett plagg med målarfläckar som åkte på när trädgårdsarbete och annat praktiskt och lite “skitigt” fix stod på agendan.

Jag tror att jag slutade bära jeans av två anledningar. För det första så grodde mitt intresse för klassiskt mode så snart jag börjat jobba och jag föredrog chinos, manchester och flanell. För det andra så har framförallt det svenska jeansmodet ett ideal som inte passar min kropp. Majoriteten av de jeans som säljs här är minst sagt snor-tighta och för en gammal hockeyspelare som mig med rätt grova lår, men platt rumpa och normal midja så sitter de katastrofalt dåligt. Jag tröttnade på detta fram tills nyligen när jag bestämde mig för att ge jeansen en chans igen.

En av anledningarna till varför jag bestämde mig för att köpa några par och ge dem en chans igen var att jag sett många stilfulla personer som inspirerar mig bära just jeans. Inte sällan med både kavaj och slips. Kan de, så kan väl jag tänkte jag. Jag fick dock lägga en del tid på att hitta rätt. Detta tänkte jag dela med mig av idag.


Som person försöker jag att i minsta möjliga mån stå med pekpinne och säga vad som är fel och fult. Detta för att det är en riktigt dålig egenskap som inte syftar till något positivt. Det är bättre att komma med trevliga kommenterar när något är fint, då blir folk glada. Personligen är jag dock inte så glad i looken med väldigt smala jeans. Många gillar det men inte jag. En anledning till varför är att jag gärna vill kunna bära jeansen till en kavaj och jag tycker att proportionerna av väldigt smala byxor till en kavaj blir lite fel. Om man har smala byxor bör kavajen vara väldigt smal och aningen kortare vilket också är en look jag överlåter åt andra. Med detta sagt så föredrar jag jeans som är raka och sitter ett par centimeter högre upp på höfterna än de flesta som säljs i handeln idag. Bland tyger föredrar jag mörka jeans i rådenim som rent formellt fungerar bra med kavaj på de flesta arbetsplatser idag. Designjeans med slitningar och flådiga utsmyckningar är inte heller min grej. Tänk mörkblått och helt och rent, det är en bra början.

Att bära klassiska jeans med kavaj och slips är inget nytt. Konstnären Andy Warhol gjorde detta till lite utav en signaturlook då han ofta sågs i ett par Levi´s 501, kavaj, oxfordskjorta och slips.

 

Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Andy Warhol i jeans kavaj och slips. (Foto: Nancy R. Schiff/Hulton Archive/Getty Images)

För nutida inspiration så fastnade jag för hur naturligt flera av killarna som jobbar hos Drake´s bär sina jeans. Det kan vara ihop med en skjorta och stickad tröja likaväl som kavaj och slips. Det ser enkelt, bärbart och självklart ut på något sätt som tilltalar mig. Modellerna på jeansen är raka utan att för den delen bli för vida. 


 

Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Jeans från Drake´s med tasselloafers och buteljgröna strumpor. (Foto: @fecastleberry)
Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Fler av killarna hos Drake´s. (Foto: @fecastleberry)

Vart får man tag i jeans som dessa då? Ett enkelt svar är Levi´s 501, en ikon som aldrig blir fel. Jag har själv köpt ett par på eBay i ett litet roligare utförande då de är gjorda i USA, till skillnad för den vanliga modellen, samt i ett lite exklusivare så kallat selvedge jeanstyg. Jag har även testat att beställa ett par på nätet genom svenska SoSo Clothing (som ni kan läsa om här) där man kan måttbeställa jeans efter ens egna önskemål och där resultatet blev mycket bra. Alldeles nyligen började skräddaren Robin Pettersson i Göteborg att erbjuda skräddarsydda jeans vilket så klart också är ett spännande alternativ som jag hoppas kunna testa nästa år. Annars så rekommenderar jag att besöka i någon av alla de nischade butiker som specialiserat sig på jeans, inte sällan fina varianter från Japan och USA. Det kan vara en skön kontrast att lämna herrekiperingarna för en stund och 20-åriga expediter i smala kostymer och dubbla munkskor och istället få hjälp av skäggiga män med tatueringar och skogshuggarskjortor som har samma passion för jeans som de unga männen i herrekiperingen har för mjuka kavajaxlar. 

 

Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Mitt par måttbeställda jeans från SoSo Clothing.
Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Robin Pettersson erbjuder utöver sina egna RTW modeller även skräddarsydda jeans för 3 499kr.

I och med att jag numera har några par jeans som sitter så som jag vill har antalet looks och variationer ökat. I höst har jag kommit på mig själv att för första gången någonsin faktiskt gå till kontoret i jeans. Då kombinerade med blå tweedkavaj, oxfordskjorta, randig grenadineslips och bruna mockaskor alternativt cordovanbrogues.


Hur bär ni jeans idag på ett klassiskt sätt?

 

Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Ett eget exempel på hur jag kombinerar kavaj och jeans. (Foto: Ted Olsson)
Stilstudie - Jeans på ett klassiskt sätt
Carl Pers från Skoaktiebolaget. (Foto: Jamie K Ferguson / @jkf_man)
Dela på Facebook
Tweeta