Veckans videotips – Prisvärda eller överprisade?

I veckans videottips dissekerar Weston Kay, från skobutiken Rose Anvil ett par Common Project Achilles. Tror ni skorna lever upp till sitt höga anseende?

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-05-12 08:44  |  Lästid: 2 minuter

Den här typen av kvalitetsrecensioner är alltid fascinerande. Att plocka isär en sko eller en kavaj och visa på vad den består av samt vad det är för ingående kvalitet i material och konstruktion. Weston Kay som driver sneakersbutiken Rose Anvil köpte ett par Achilles från Common Projects efter att ha fått många frågor från kunder och läsare om huruvida kvaliteten matchar priset på över 4 000 kr.

Weston är pedagogisk i sin genomgång av skon med underbyggda argument för det han påstår där såväl positiva som negativa aspekter av skon lyfts fram.

Vad som tyvärr sällan framgår den här typen av videos är de övriga kostnader som finns för att skapa en så populär sko som Common Projects. Marknadsföring, wholesalemarginaler, produktutveckling etc. är delar som kvalitetsorienterade kunder ofta glömmer. Man vill ha maximal kvalitet i material och konstruktion per spenderad krona men för att det skall ske så krävs i princip att tillverkaren är en mycket liten och nischad aktör med låga marginaler.

Sen är Common Projects ett spännande alternativ då de höjt sina priser från ca 2 500 kr till över 4 000 kr på en 10 års period. Inget konstigt med det egentligen då vi sett en markant ökning inom även randsydda kvalitetsskor under samma årtionde. Den bästa förklaringen i Common Projects fall lär dock snarare bero på en ökad efterfrågan än en högre kvalitet.

För egen del var videon intressant att se men min uppfattningen förstärktes snarare än ändrades kring varumärket. Common Projects gör varken den mest eller minst prisvärda lyxsneakern på marknaden. Vill man ha maximalt med sko för pengarna finns mindre aktörer men i jämförelse med de större modehusens alternativ är de fortfarande rimligt prissatta. Att jag gillar Common Projects handlar mer om en i min mening fantastisk design samt att man var först med att skapa en minimalistisk och dressad sneaker som sedan har kopierats till den mån att den blivit branschstandard.

Dela på Facebook
Tweeta