Mot väggen: Noel Gallagher

Han är 50 år och aktuell med sitt tredje och mest experimentella soloalbum hittills. King möter mannen, myten, Manchester City-supportern Noel Gallagher för att diskutera ålderskriser, feminism och om Oasis någonsin kommer att gräva ner stridsyxan och bli vänner igen.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-03-24 12:34  |  Lästid: 4 minuter

Grattis till nya skivan. Det känns som den första Noel Gallagher-platta som man kan dansa till.
– Absolut. Om du gillar att dansa så tycker jag verkligen att du ska ge det ett försök.

Var det planerat från början att göra ett upptempo-album?
– Inte direkt. Jag har jobbat med skivan i tre år så jag minns inte riktigt vad planen var från början. Vanligtvis är alla låtar färdigskrivna när jag går in i studion men den här gången var det annorlunda, samtliga låtar skapades i studion vilket aldrig har hänt förut. Detta är resultatet.

Skulle du säga att det här är ditt mest experimentella album hittills?
– Journalister kommer definitivt att säga det. Rent soundmässigt är det nog det. Och jag har nog aldrig spelat in en skiva där folk börjar prata franska mitt i låtarna tidigare. Så detta kan nog vara mitt mest experimentella album, ja.

En av låtarna på skivan heter It’s a Beautiful World. Är inte världen ganska mörk för tillfället?
– Jag bryr mig inte så mycket om politik. Jag är totalt ointresserad av Donald Trump. Jag ger faktiskt blanka fan i vad som pågår runt om i världen om det inte drabbar mig. Terrorism har jag numera alldeles inpå knuten så det stör mig. Hade jag inte haft barn hade jag förmodligen inte brytt mig om det heller. Men nu har jag barn och min äldsta dotter rör sig kors och tvärs över hela London, och det oroar mig. Jag är fullkomligt livrädd för att folk ska bomba tunnelbanan eller spränga barn på popkonserter. Det är fruktansvärt.

Berätta om låten Be Careful What You Wish for på nya skivan.
– Den är tillägnad mina barn. Allt började som ett brev till dem som jag sedan valde att göra om till en låt. Den handlar om kändisskap, eller vad de än väljer att syssla med här i livet. Jag vill uppmana dem att vara försiktiga med vad de önskar sig. För mig har varken alkohol, droger eller kändisskap varit några problem. Men alla är inte som jag. Mina tre barn kommer inte att bli precis som jag. Hela låten är helt enkelt en hälsning till mina barn.

Tycker du att dina barn ska försöka undvika kändisskap så gott det går?
– Nej, nej, nej. Det är helt upp till dem. Men man måste vara försiktig. Var extremt försiktig med vad du önskar dig.

Skulle du satsa på rock’n’roll-branschen om du visste allt du vet i dag?
– Absolut. Jag är satt på jorden för det här. Dessutom är jag tjockhudad, så det krävs rätt mycket för att få mig i obalans. Det är jobbet – låtskrivandet och spelandet – som är det viktigaste för mig, inte allt annat runt omkring. Kändisskapet, pengarna och drogerna kommer liksom på köpet och det är inte så mycket man kan göra åt det. Man kan lika gärna njuta av det. Men om du bara är ute efter kändisskapet och inte lika sugen på själva jobbet så bör du vara försiktig. Det kan sluta illa.

Är du feminist?
– Min fru tycker att jag är feminist, lustigt nog. Hon reste sig upp och berättade det på en fest inför massor av människor för ett tag sedan. Vilket jag själv inte visste om mig själv vid den tidpunkten. Men ju mer jag tänker på det, desto mer tror jag att hon har rätt. Så ja, jag är nog feminist.

Gav hon någon särskild anledning?
– Hon sa att anledningen var att jag behandlar kvinnor som jämlikar. Jag behandlar henne som en jämlike och det finns ingen könsmaktsordning oss emellan, så vitt jag vet. Jag var bara inte beredd på att hon skulle säga det. Men vi diskuterade det en gång och jag muttrade typ ”feminism, whatever”, och hon sa ”men Noel, du är ju feminist”. Jag svarade ”ursäkta?” och sedan började hon lista anledningar som gör mig till en god feminist och till slut sa jag bara ”well, om du säger det så”.

Det ska du ta som en komplimang.
– Jag antar det. Särskilt i dessa dagar. För mig är det helt sjukt att orättvisor mellan könen, eller gayfrågan för den delen, över huvud taget är ett problem år 2018. Men men, folk är misogyna, folk är homofoba, folk är sexister.

Du passerade 50 förra året.
– Gjorde jag?

Hur känns det?
– Det känns bra än så länge. Jag uppskattade verkligen 40-årsåldern. Det har varit det bästa decenniet i mitt liv, och jag måste säga att sedan jag fyllde 49 och framåt har det bara blivit bättre. Så jag har goda förhoppningar.

Händer det mer sällan nuförtiden
att folk frågar efter en Oasis-återförening?
– Nej, jag skulle inte säga att det är mer sällan. Det är upp till journalisten. Det är möjligt att det inte är riktigt lika ofta nu, men det händer fortfarande varje dag, utan undantag. Och visst, jag svarar gärna på frågor, men jag kan ändå känna ett sting av besvikelse när en journalist börjar ”jag måste bara fråga…”. Då hinner jag tänka ”fast du måste inte”. Och sedan frågar de ”kommer Oasis att återförenas?” och jag tänker alltid ”tror du verkligen att jag skulle avslöja det här och nu mitt i en intervju? Glöm det”. Om jag ska vara ärlig så tror jag aldrig att frågan kommer att sluta ställas.

Du har lagt Oasis bakom dig för alltid?
– Oasis kommer aldrig att hända igen. Varken nu eller senare. Först tänkte jag ”man ska aldrig säga aldrig” för man vet aldrig hur framtiden ser ut och så vidare. Men jag kan säga nu med ungefär 1 000 procents sannolikhet att ni har sett det sista av Oasis.

Kommer du fortfarande att stå på scen när du är i Paul McCartneys eller Mick Jaggers ålder?
– Jag vet inte. Helt ärligt så tror jag att jag håller på att peaka musikaliskt ungefär nu. Jag skulle kunna tänka mig att ta en paus om ett tag. För jag vet inte vad som finns kvar att göra riktigt. Jag har gjort allt. Jag ska se hur det känns efter den här turnén, men jag kommer att vara 52 då, så vi får se.

Du har väl fortfarande några låtar kvar inom dig?
– Jadå. Jag har tillräckligt med färdigskrivna låtar hemma i byrålådan för att kunna gå in i studion i eftermiddag och spela in ett nytt album. 

Namn: Noel Gallagher.
Född: Den 29 maj, 1967 i Manchester, England.
Bakgrund: Tidigare medlem i rockbandet Oasis, med yngre brodern Liam i spetsen, som tillsammans dominerade musikvärlden på 90-talet med låtar som Wonderwall och Don’t Look back in Anger. Numera soloartist under namnet Noel Gallagher’s High Flying Birds.

Dela på Facebook
Tweeta