Felix Sandman om sin skådisdebut i svenska Netflix-serien: ”Mina händer skakade”

Artisten Felix Sandman gör skådisdebut som en av huvudrollsinnehavarna i Netflix svenska monstersatsning "Störst av allt". För Café berättar han om debutnerver och luxuösa inspelningsplatser i Kroatien.

David Johansson  |  Publicerad 2019-04-11 11:50  |  Lästid: 3 minuter

Artikeln publicerades först på Café.

Ögonbryn höjdes när det stod klart att artisten Felix Sandman spelar en av huvudrollerna i Netflix första svenskproducerade serie. Den 20-årige Felix har haft en karriär inom musik sedan 2013, då han blev medlem av i pojkbandet FO&O tillsammans med Oscar Enestad och Omar Rudberg.

Sedan bandets officiella splittring för snart två år sedan har Felix satsat på en solokarriär, som ledde hela vägen till en andraplats i Melodifestivalen 2018. Sedan dess har han turnerat i Sverige med Benjamin Ingrosso, men också hunnit med att spela in en av de största svenska satsningarna inom tv någonsin, Netflix Störst av allt. Och det var knappast med nerver av stål som han gjorde sin första scen, som också är den första scenen tittarna får se honom i.

– Det kanske bara är jag som ser det, men mina händer skakar av nervositet i den där scenen. Vi var nere i Kroatien och filmade och allt var väldigt maffigt med inspelningen. Men det gick bra — till slut. Jag fattade nog inte riktigt vad jag hade gett mig in på, samtidigt som jag kände en lättnad över att mitt första skådespelarjobb dels var en så stor produktion, men också tar upp alla de saker jag tycker det är viktigt att man pratar om, berättar Felix Sandman när vi träffar honom på ett hotell i Stockholm.

Felix Sandman om sin skådisdebut i svenska Netflix-serien: ”Mina händer skakade”

Felix sticker inte under stol med att det var just det faktum att Störst av allt är Sveriges första Netflix-produktion som lockade mest initialt.

– Det var så häftigt att få se hur allt går till. Vi var på en fet yacht – de hade kamerabilar och det var så himla satsigt. Manuset tycker jag fångar det vi i Skandinavien är kända för inom crime-genren, men serien har också en internationell touch som jag inte tycker man sett förut, säger Felix och ler, märkbart tacksam för att ha fått chansen i en så krävande roll trots i princip obefintlig erfarenhet som skådis.

Felix spelar överklasskillen Sebastian, ett försummat barn som försöker dränka sina problem med alkohol och droger. Han berättar att processen från audition till att han fick rollen gick så snabbt att han inte hann läsa boken.

– Sebastian är raka motsatsen till vad jag är, åtminstone i hans handlingar. Jag kan relatera till de miljöer han befinner sig i, och jag hade inte så stora problem med att leva mig in i hans uppväxt även om jag rent konkret inte upplevt samma sak.

Felix Sandman om sin skådisdebut i svenska Netflix-serien: ”Mina händer skakade”

Störst av allt tar avstamp i en skolskjutning, men utvecklar sig till att handla om så många andra tunga ämnen att man nästan glömmer bort skjutningen. Psykisk ohälsa är någonting som tidigt yttrar sig hos Sandmans rollkaraktär.

– Jag tycker det är viktigt att logiskt visa hur saker och ting kan ske genom de ämnen som tas upp i serien. Det handlar inte bara om en skjutning, utan om människor som mår väldigt dåligt. För mig är det viktigt att få logiska förklaringar på saker och ting, men sen så försöker ju serien absolut inte ge en förklaring för de skolskjutningar som skett runt om i världen.

Gjorde du några missar eller tabbar under inspelningen?
– Det är klart. Eftersom serien har ett så överväldigande mörker var det inte så mycket skoj och bloopers på det sättet. Snarare mer att man failade ett antal repliker. Vi var också så in the zone och jag tycker att manuset, boken och serien gör verkligheten rättvisa. På grund av det befann vi oss inuti mörkret: man var så inne i det hemska att många scener var mer gråt än skratt.

Samtliga sex avsnitt av Störst av allt har premiär på Netflix den 5 april. 

Läs också:Dela på Facebook
Tweeta