Nu är det snart slutsurfat bakom ratten – här är allt om de nya reglerna

Den första februari blir det förbjudet att ha mobilen i handen när man kör bil. Här är allt du behöver veta om de nya reglerna.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-01-26 09:54  |  Lästid: < 1 minut

Nu är det snart slutsurfat bakom ratten. Den första februari träder nya regler i kraft som gör det straffbart att hålla en mobiltelefon eller ”annan kommunikationsutrustning” i händerna när man kör bil. Det är en skärpning och omformulering av lagen – tidigare var det bara förbjudet att använda mobil, GPS och annat på ett sätt som gör föraren ouppmärksam och farlig i trafiken. 

Men i månadsskiftet blir det alltså tuffare tag. Den nya lagen förbjuder föraren att prata i en handhållen mobil, skicka sms, spela spel eller uppdatera sociala medier, oavsett om körförmågan påverkas eller inte.

Det kommer fortfarande vara tillåtet att prata i telefon och lyssna på musik. Man får bara inte hålla i mobilen samtidigt. Den som struntar i lagen kan dömas till böter och bli av med körkortet. Lagen gäller alla motordrivna fordon – det finns alltså inget konkret förbud mot att spela ”Candy crush” på cykeln – i alla fall inte ännu. 

Dela på Facebook
Tweeta