Nya BMW X6 ska lackas i ”världens svartaste svart”

Patrik Lundin  |  Publicerad 2019-09-02 11:50  |  Lästid: 2 minuter

Att skilja sig från mängden på den enorma och beryktade bilmässan Frankfurtsalongen är något som alla bilvarumärken försöker lyckas med. Antingen genom extravaganta konceptbilar eller polerade gamla klenoder. I år kom dock BMW med något helt nytt att höja konsumenternas ögonbryn med– den nya BMW X6 ska nämligen lackas med ”världens svartaste svart.”

Vantablack, som färgen heter, är utvecklad av brittiska Surrey NanoSystems och består av en ”skog” med miljontals små kolfiberrör. Rörens diameter är ungefär 3.500 gånger mindre än ett hårstrå och en kvadratcentimeter av Vantablack innehåller cirka en miljard kolfiberrör.

Den BMW X6 som visas upp i Frankfurt är målad med en lite snällare variant av Vantablack som kallas VBx2. Trots att den är kalibrerad för att vara lackeringsbar, så absorberar den 99 procent av allt ljus som faller på den. 

En yta som målas med VBx2 ”förlorar” sina konturer så till vida att det mänskliga ögat uppfattar den som tvådimensionell. För hjärnan blir det alltså som att titta in i ett tomrum. 

Bara en X6 ska målar med VBx2 men designern bakom X6:an, Hussein Al Attar, öppnar ändå för att VBx2 skulle kunna som väljbar färg i framtiden.

”Absolut. BMW X6-köpare tillhör de mest extroverta och frigjorda kunderna. Om det är någon som skulle vilja ha sin bil i Vantablack, så är det en BMW X6-köpare”, säger Hussein Al Attar.

Artikeln publicerades först på Auto Motor & Sport.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-02 11:50