Proffsboxarens nya konstprojekt – avgjutna blomkålsöron från kända MMA-fighters

Matilda Nerén är den före detta proffsboxaren som har börjat sälja deformerade MMA-öron som konst. "Idén föddes efter ett träningspass", berättar hon.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-01-31 15:15  |  Lästid: 3 minuter

Matilda Nerén är aktuell med konstprojektet Cauli Champs där hon gör bronsskulpturer av kända MMA-fighters blomkålsöron. Innan dess gick hon från utstött i skolan till en av Europas bästa boxare.

– Att som elvaåring varje dag känna en rädsla att gå till skolan och gå in sociala medier för att inte veta vilka kommentarer eller hot som väntade härnäst skapade en otrygghet och fick mig att tvivla på mig själv, säger hon.

I tonåren fastnade Matilda för boxning.

– Boxning är omtalad som den mest krävande sporten vad gäller uthållighet, styrka, explosivitet, snabbhet, rörlighet, flexibilitet, koordination, reaktion och analytisk förmåga. Det var just utmaningen att kunna behärska alla dessa olika moment som motiverade mig.

Före detta proffsboxaren Matilda Nerén.

Hon fick sina första boxningshandskar av sin pappa som elvaåring, men det var först när hon var femton och besökte boxningsklubben BK Falken i Gävle som karriären drog igång. Hon fick sparras mot världstrean redan under första träningspasset.

– En av åskådarna var en av Sveriges bästa boxningstränare, Tommy Antman, som har tränat flertalet olympier, proffsboxaren Lillen Eklund och nu senast Erik Skoglund. Tommy var känd för att inte vara någon större supporter av damboxning och hade under sina 40 år som coach aldrig tränat en kvinna. Sparringen gav honom ett nytt perspektiv, och efter att ha vunnit mina fem första matcher före rond tre tog han sig an mig som sin första kvinnliga boxare. Snabbt därefter tog jag en plats i både junior- och seniorlandslaget, vann fyra svenska mästerskap, silver samt brons i Europamästerskapet för juniorer, säger Matilda.

Hon spåddes en lysande framtid som proffs i USA när hon drabbades av en ryggskada som tvingande henne att lägga ner karriären, bara 20 år gammal.

– Det var under satsningen inför OS i London som ryggskadan inträffade och jag missade kvalifikationerna. I stället för OS fick jag ett proffserbjudande i New York, en tuff period med träningspass två gånger om dagen, bodde på en madrass på golvet samtidigt som ryggskadan försämrades med känsel bortfall i ben och fötter. Till sist insåg jag att lägga handskarna på hyllan var det rätta valet, endast tjugo år gammal. 

Ett avgjutet MMA-öra.

Som fighter krävs mod, beslutsamhet och uthållighet, vilket de unika fighteröronen symboliserar för Matilda. Det var så hon fick idén till konstprojektet Cauli Champs – bronsskulpturer av MMA-fighters blomkålsöron.

– Idén föddes efter ett träningspass på MMA-gymmet Allstars där jag befann mig efter tio års break på grund av skadan. Där mötte jag världseliten och Sveriges främsta fighter Khamzat Chimaev innan han slog igenom. Han bodde på gymmet, tränade alltid före och efter träningspassen och hade knappt råd med mat. Som fighter krävs mod, uthållighet och uppoffring, vilket deras unika blomkålsöron är resultat av. Jag ville illustrera ikoner på ett nytt och unikt sätt. Samtidigt ville jag bidra till unga som behöver stöd för att kunna börja och fortsätta utöva sporten. 

Designprocessen inleds med en avgjutning av fighterns öra som sedan 3D-scannas och förstoras. Därefter gjuts skulpturen på ett välrenommerat gjuteri i Italien.

– Den första skulpturen heter The Secret och finns i begränsad upplaga. Precis som namnet antyder är personen än så länge hemlig. Jag kan dock avslöja att han vid avgjutningstillfället var en av UFC:s bästa fighters, och är från Sverige.

Skulpturerna kommer gå att köpa online på caulichamps.com och på MRG Fine Art i Los Angeles. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-31 15:17