Bli redo för nyår

Nyår närmar sig med stormsteg och för vissa av oss kommer detta innebära årets mest uppklädda afton. En välsittande smoking kan vara det mest smickrande en man kan klä sig i. Av vissa av oss kommer detta plagg vara ett direkt krav för nyårsfirandet i och med en strikt klädkod, för andra är det kanske en chans att få bära detta plagg utan att anses för uppklädd. King vägleder dig till att sätta ihop den perfekta nyårsklädseln.

Hugo Lindberg  |  Publicerad 2013-12-27 09:15  |  Lästid: 2 minuter
Bli redo för nyår
Smokingjacka i sammet; 799 kronor och byxor 499 kronor, Zara. Acne gör denna blåa smoking; smokingjacka 4 995 kronor och byxor, 2 495 kronor. Till höger ser vi avslutningsvis Maison Martin Margielas sjalkragade bidrag; hela kittet, 16 000 kronor, (Mr Porter).

Smokingen

Smokingjackan kan se ut på lite olika sätt och kan komma i princip i vilken färg som helst. Vanligast är dock svart, blått och i viss mån vitt. Vidare kan slagen diskuteras. Ofta är de i svart siden men de kan också vara i samma material som restan av plagget. Huruvida man föredrar sjalkrage eller mer klassiska slag ska också tas ställning till. Det som påverkar smokingjackans utseende mest är dock valet av material. Valet står då huvudsakligen mellan ull och sammet. Ytterligare något att ta ställning till är huruvida man föredrar ett enkelknäppt eller dubbelknäppt dito. Gällande byxorna kan man diskutera huruvida man vill ha revär eller inte.

Bli redo för nyår
Tailor Store möjliggör för kunden att designa sin smokingskjorta själv. Valet av tyg och knappar avgör priset som kan variera mellan 425 kronor och 1 517 kronor för en skjorta med stråveck.

Skjortan

Smokingskjortan är normalt sett vit och har ofta ett plisserat bröstparti, så kallade stråveck. Att skjortans bröstparti är gjort i pikétyg eller bär krås förekommer också men det senare känns idag en smula gammalmodigt. Vissa skjortor saknar fastsydda knappar och ersätts då av svarta bröstknappar i silver- eller guldinfattning.

Bli redo för nyår
Lackade derbyskor, 3 395 kronor, Acne (www.shop.acnestudios.com) och lackade slip ons, 399 kronor, Zara (www.zara.se).

Skorna

Till smoking bär man normalt lackskor eller sammetstofflor. De lackade varianterna kan variera i utförande och vara såväl i slip on-modell som i derby- eller oxfordmodell.

Bli redo för nyår
På Tailor Store hittar man såväl bröstknappar som flugor i svart och vitt samt manschettknappar. Manschettknapparna och bröstknapparna säljs som ett set för 449 kronor och flugorna kostar 199 kronor styck.

Accessoarer

Bröstnäsduk, manschettknappar och fluga är alla obligatoriska accessoarer för en dressad smokingkänsla. Matchar man däremot smokingjackan med jeans kan naturligtvis samtliga av dessa tillbehör undanvaras. Men bär man smoking som en smoking traditionellt sett bärs, är dessa accessoarer nödvändiga. Bär man en skjorta utan fastsydda knappar är också separata bröstknappar ett måste.

 

Se även: 

King kröner 15 nyårs-måsten till budgetpris: Stilfullt nytt år!

Dela på Facebook
Tweeta