Så håller du dina mockaskor i gott skick

Redaktionen  |  Publicerad 2018-05-02 07:00  |  Lästid: 2 minuter

Det finns en generell uppfattning av att mockaskor både är svåra att hålla rena och att de absolut inte tål vatten. En bild som absolut inte stämmer överens med verkligheten. I dagens artikel reder vi ut hur du behandlar och vårdar dina mockaskor för ett lyckat resultat varje gång.  

Många har erfarenhet av dålig mocka, som nästan är omöjlig att hålla ren. Bra mocka är helt enkelt gjort av bra kalvskinn som behandlats på ett korrekt sätt. På marknaden finns det idag otroligt många skor som är gjord på antingen dålig mocka eller fuskmocka, trots att materialet kan ha ett liknande utseende vid inköp. En sko av dålig mocka eller fuskmocka kommer i regel inte hålla mer än ett par säsonger,
på grund av att mockan inte kan rengöras och att skons uppbyggnad är bristfällig.

Så håller du dina mockaskor i gott skick
Mockasko från brittiska Crockett & Jones

Det är därför av största vikt att prioritera kvalitet framför kvantitet när det kommer till mockaskor, både vad gäller dess material och dess uppbyggnad. En bra mockasko kan enkelt rengöras med hjälp av mockaschampoo som enkelt egentligen används precis som ett schampoo används för håret. Du rengör mockan genom att blanda det med ljummet vatten och gnugga med en borste. Vad som händer är att schampoot skummar, mockan rengörs och i porerna i mockan reser sig. Var noga med att försiktigt skölja av skon med ljummet vatten efteråt. Låt sedan skorna torka minst i tolv timmar och borsta upp mockan med hjälp av en mockaborste. Slutligen kommer du till det absolut viktigaste, att impregnera dina skor.

Så håller du dina mockaskor i gott skick
Mockaschampo från Saphir med medföljande borste.

Att rengöra dina skor på detta sätt behövet inte göras ett visst antal gånger per säsong eller varje månad utan helt enkelt när skorna kräver det. Var noggrann med att borsta dina skor ofta, gärna efter varje användning för att få bort smuts som samlats under dagen. På så sätt förhindrar du att den eventuella smutsen sätter sig. Impregnera gärna dina skor ofta men framför allt efter behov, förslagsvis en gång per månad. Används skorna flitigt kan de rent av behöva impregneras varannan vecka. Impregneringen gör mockan resistent mot väta och enklare smuts, med andra ord det bästa sättet att förlänga livslängden på dina mockaskor.

Så håller du dina mockaskor i gott skick
Mockaborste från Saphir.
Dela på Facebook
Tweeta