Så reste svenskarna sommaren 2019

Denna sommar bjöd inte på samma långa period av rekordvärme som i fjol. Regn och svalare temperaturer fick stor effekt på resebokningarna, som på Ticket ökade med 23,5 procent. Alanya var det populäraste resmålet, tätt följt av Kreta och Amsterdam.

Linnéa Axelsson  |  Publicerad 2019-08-30 11:01  |  Lästid: 2 minuter

Årets sommar bjöd på några riktigt varma dagar, men också en hel del regn och rusk runt om i landet. Det ostadiga sommarvädret gjorde att betydligt fler svenskar än i fjol sökte sig utomlands för garanterat fint väder.

Turkiet, som under 2016 upplevde rejäla bokningsras på grund av politiska oroligheter, har upplevt en kraftig ökning under det senaste året, bland annat till följd av en fördelaktig växelkurs som gjort resorna extra prisvärda. Alanya blev sommarens populäraste resmål, bokningarna till den populära sol- och baddestinationen ökade nämligen med hela 29 procent jämfört med i fjol. 

Sommarens stora reseraket är dock inget sol- och badresmål – det är Amsterdam. Till Nederländernas huvudstad fördubblades resandet. Även Paris och Prag har varit populära städer att besöka denna sommar.

SÃ¥ reste svenskarna under sommaren 2019
Denna sommar har Amsterdam varit ett superpopulärt resmål bland svenska resenärer. //Foto: Getty Images

– Samtidigt som många svenskar hade förra årets varma sommar i minnet, och chansade på att även årets sommar skulle bjuda på mycket värme, vill många uppleva något nytt på semestern – nya platser och annan matkultur än vår egna. En storstadsresa inom Europa är då perfekt, säger Katarina Daniels, PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Kreta har precis som vanligt lockat många solsugna resenärer i sommar. //Foto: Getty Images

Mest populära resmålen sommaren 2019:

  1. Alanya (3)
  2. Kreta (1)
  3. Amsterdam (ny)          
  4. Rhodos (5)
  5. Mallorca (2)
  6. Prag (9)
  7. Paris (ny)
  8. Split (4)
  9. Cypern (6)
  10. Bangkok (7)

Källa: Tickets bokningsstatisk, resor bokade till och med den 18 augusti 2019 med reseperiod den 15 juni – 31 augusti 2019.

Artikeln publicerades först på Vagabond.

Dela på Facebook
Tweeta