Fira Irland på söndag

På söndag är det St. Patrick’s Day – som är vadå egentligen? King är fortfarande inte helt säker, men tjuvstartade firandet med bryggmästare Fergal Murray på Guinness för att guida dig till en av årets mer maltiga högtider.

Gustaf Sjöholm  |  Publicerad 2013-03-15 08:30  |  Lästid: 3 minuter
Fira Irland på söndag
Notera koncentrationen när irländaren Fergal Murray, med tydliga Steffo Törnquist-vibbar, häller upp en Guinness. Och ja, du häller upp den i mitten på ett kliniskt diskat glas. Rester av smuts eller diskmedel dödar ölets skumtäcke.
Fira Irland på söndag
När Arthur Guinness år 1759 tog över ett gammalt övergivet bryggeri utanför Dublin kände han inte till ”Guinness surger unit”. En pryl som med hjälp av ultraljud skapar den perfekta ”skumkransen” du vill ha på toppen. Magi typ, som väcker till liv även den mest torra kompisen i kretsen.

Vem är du?

– Jag heter Fergal Murray och har världens bästa jobb. Det går ut på att prata om och dricka Guinness i alla världens länder.

Alla världens länder?


– Guinness finns representerade i 147 länder, så snudd på. Vår största marknad är faktiskt Nigeria – och i maj börjar vi sälja även på Madagaskar.

Då borde du veta varför Guinnessen jag blev bjuden på av militär utanför Lagos i Nigeria var sjuprocentig?

– Vi tillverkar på licens över hela världen, det gör att alkoholhalten kan variera. I just centrala Afrika är den vanligen starkare.

Jag dricker vanligen ljus lager, eller IPA när jag kämpar med min image, varför ska jag dricka Guinness? Blir man väl bara mätt på?


– Ja, många skräms av Guinness är så mörk och tror att smaken ska vara för svår. Visst är den smakrik men prova istället, en klunk Guinness är först söt längst fram i munnen, övergår till bitter ton i svaljet och smakar sedan rostat korn när du sväljer. Dessutom innehåller faktiskt Guinness mindre kalorier än de flesta andra ölsorter.

Fira Irland på söndag
Du har all anledning att vara skeptisk, men kaffe- och chokladtonerna i Guinness gör att den blandar sig väl med några skedar vaniljglass. Jämfört med tricket att slå en espresso-shot över glass. En "float" ej att förväxla med amerikanska ditot "Root Beer Float".

Du kommer från Dublin, hur firar jag St. Patrick's Day på bästas sätt?

– St. Patrick's Day är främst en social högtid! Jag föredrar en traditionell middag hemma, gärna med en gryta med lamm förmarinerat i öl, blir. Kvällen fortsätter senare ofta på pubben.

Ge mig några "Guinness for beginners"-tips!


– Guinness går erkänt bra tillsammans med mat – en otippad rätt är ostron och även sötare tilltugg som bakverk. Idag pushar vi för "Guinness Float", där man lägger en kula glass i botten på ett glas och sedan försiktigt häller upp en Guinness över. Och glöm aldrig att det är en vetenskap att slå en Guinness rätt (slå = hälla upp, red anm.)

Okej. Hälsa Madagaskar!

– Cheers!

 Så firar DU St. Patrick's Day:


– Tar tillfället i akt och dricker öl även en söndag. Irländsk whiskey uppmuntras också.

– Känner till att St. Patrick's Day är Irlands nationaldag och firas till minne av det irländska skyddshelgonet Sankt Patrick som bidrog till att göra Irland katolskt.

– Går med i paraden som startar 13.00 i Humlegården i Stockholm och går till Kornhamstorg i Gamla stan. Fest där utlovas.

– Klär dig i grönt! Beror på att man under tidigt firande prydde sig med den gröna växten shamrock (en treklöver), som Sankt Patrick använde för att symbolisera den heliga treenigheten. Under årens lopp har shamrock blivit Irlands inofficiella nationalblomma och fått allt större betydelse under konflikt och svåra tider.


– Reser allra helst till Dublin där den största St. Patrick's Day-paraden äger rum. Ölkonsumtionen på plats gynnar dessutom till den svajiga irländska ekonomin.

Guinness – Draught eller Stout? King har provdruckit

Draught 4,2%: "Smakar mer "pub", vattnigare och fränare. Burken du köper på Bolaget utmärks av "the widget", den lilla plastkulan inuti som skvalpar runt därinne och finns till för att frigöra kvävgas och därmed kunna likna upphällningen från ett fat. Allt för att få till den oerhört viktiga skumkronan."

Stout 5,0%: "Avsevärt fylligare, tjockare och tyngre i smaken! Traditionellt kolsyrad till skillnad från Draughtens kvävgas. Det givna alternativet för alla icke-hardcore-öldrickare som ändå vill känna sig irländska."

Dela på Facebook
Tweeta