Stjärnkocken hyllar ”husmanskostens fader” på Teatergrillen i Stockholm

En av Sveriges just nu bästa kockar gästar Teatergrillen under tre dagar för att hylla den legendariske krögaren Tore Wretman.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-08-25 11:02  |  Lästid: 2 minuter

Teatergrillen är en av Stockholms mest klassiska och mytomspunna restauranger. Östermalmskrogen startades 1945 av den banbrytande kocken och krögaren Tore Wretman som en förlängning av restaurang Riche i samma hus. För den som inte kan sin Tore Wretman ligger han bakom klassiker som Toast Skagen och Rhode Island-såsen och var den som tog råvaror som avokado och grönpeppar till Sverige. Han var även den som tog den svenska husmanskosten, som tidigare var trist vardagskäk, till finrummet genom att servera rätter som köttbullar och pyttipanna som lyxig restaurangmat.

29-årige Albin Edberg gästar anrika krogen Teatergrillen på Nybrogatan 3 i centrala Stockholm.

Nu tar stjärnkocken Albin Edberg plats i köket på Teatergrillen för att under tre dagar hylla Wretmans arv. Edberg var en av finalisterna i 2022 års upplaga av TV4:s Kockarnas Kamp och har dessförinnan representerat Sverige i världsfinalen av Bocuse d’Or tillsammans med Tommy Myllymäki.

– För mig är Tore Wretman inte bara sina klassiska rätter som vi älskar, utan också en person som vågade tänka utanför boxen. Det är ett väldigt ärofyllt uppdrag att få tolka hans mat på Teatergrillen. Under mitt gästspel kommer gäster få uppleva rätter som de kanske känner igen, men utfört på ett nytt sätt, med nya tekniker och råvaror, säger Albin Edberg.

Tore Wretman axlade rollen som Sveriges kulinariska konung fram till sin död 2003. Han var en av grundarna av Gastronomiska Akademien och upplyste svenskar om matlagning i böcker, radio och tv-program som Novisen vid spisen.

– Jag är nog den person som sett flest avsnitt av Novisen vid spisen på Youtube, och såklart har jag några av Tores böcker hemma i bokhyllan som jag inte sällan bläddrar i. Och just Teatergrillen är enligt mig en av Stockholms vackraste matsalar som andas otroligt mycket historia.  Om väggar kunde tala hade jag velat snacka några timmar med väggarna på Teatergrillen, avslutar Albin Edberg.

Albin Edberg gästspelar på Teatergrillen i Stockholm den 19-21 oktober.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-25 11:08