Världens bästa matupplevelser – enligt Lonely Planet

Pintxos i den nordspanska staden San Sebastian har utnämnts till världens bästa matupplevelse av guideboksjätten Lonely Planet.

Johanna Jackson  |  Publicerad 2018-08-28 07:13  |  Lästid: 2 minuter

Artikeln publicerades ursprungligen på Vagabond

Det finns många anledningar till varför man reser. Det kan handla om alltifrån att se annorlunda natur till att träffa nya människor med andra perspektiv på världen eller bara få några dagars miljöombyte i solen. Yterrligare en anledning är så klart jakten på nya smaksensationer.

Lonely Planet har i sin nya bok Ultimate Eatlist listat 500 resmål där maten i sig är en anledning till att boka en tåg- eller flygbiljett. Här är topp fem. 

1. Pintxos i San Sebastian, Spanien 

Pintxos är baskiska tapas som vanligtvis utgörs av mackor toppade med olika röror med till exempel svamp eller skaldjur. Ta en barrunda i gamla stan och ät några här och några där som du sköljer ner med ett glas – txakoli – lokalt vitt vin eller tinto de verano som görs med rödvin och sodavatten. 

2. Curry Laksa från gatustånd i Kuala Lumpur, Malaysia 

Malaysias mångfacetterade kök har influenser och dofter från Kina, Sydostasien och Indien. Restaurangutbudet är stort i Kuala Lumpur men det är på gatan det händer. Det enligt Lonely Planet som tipsar resenärer att bege sig till Madras Lane och leta efter ståndet med längst kö.  

3. Sushi i Tokyo, Japan

Pinfärska råvaror och maträtter som förbereds samt serveras med en nästan religiös precision är två saker som är karaktäristiska för Tokyo. Det finns en uppsjö av högklassiga restauranger i mångmiljonstaden att välja bland, men vanligast på de lite mer exklusiva etablissemangen är att maten väljs av kocken – en stil som kallas omakase. 

Världens bästa matupplevelser – enligt Lonely Planet

4. Biffbringa i Texas, USA

Så mört att det faller sönder i munnen. Så beskrivs det grillade köttet på Franklin Barberque i Austin. Kön till restaurangen, som har haft gäster som Obama och framlidna matprofilen Anthony Bourdain, är oftast löjligt lång, men det är det värt, menar Lonely Planet.  

5. Som tum i Bangkok, Thailand

Gatumaten i Bangkok har hyllats otaliga gånger. Här finns kulinariska favoriter som sticky rice, nudlar med fläsk och tom kha gai. Men om man bara ska äta en enda rätt i Bangkok, vad ska man då beställa? Som tum, eller grön papayasallad. Surt, salt, sött och hett – på samma gång.  

Övriga upplevelser på topplistan inkluderar: Smörrebröd i Köpenhamn, Danmark (6), kräftor i Kaikoura, Nya Zeeland (7), bibimbap i Sydkorea (8), pizza margheritai Neapel, Italien (9) och dim sum i Hongkong (10).

Dela på Facebook
Tweeta