Mackintosh

Visste du att: Mackintoshs första stora reklamkampanj gjordes först 2007, 186 år efter att den första regnrocken lämnade fabriken.

Mackintosh

Fakta
Märke: Mackintosh
Visste du att: Mackintoshs första stora reklamkampanj gjordes först 2007, 186 år efter att den första regnrocken lämnade fabriken.
Upplev mer på internet: www.mackintoshrainwear.com
Upplev mer i Sverige: Fever. Vasagatan 17, Göteborg. 031-743 76 50.
Upplev mer utomlands: Mackintosh Flagship Store, Burlington Arcade, London.

Om ett varumärke blir synonymt men en hel produktgrupp har det lyckats. Som skotska regnrockstillverkarna Mackintosh, som gjort att uttrycket "the mac" i engelskspråkiga länder betyder regnrock i största allmänhet. Men så var Mackintosh också pionjärer när det gäller vattenavstötande plagg – en typ av plagg man använder, och således har anledning att prata om, väldigt ofta i Storbritannien.

Redan 1823 tillverkade grundaren Charles Macintosh (ja, han stavade utan k till skillnad från varumärket) de första gummitäckta rockarna i fabriken i Glasgow. Åren dessförinnan hade han med hjälp av kemiska rester från stadens gasverk experimenterat med att lösa upp gummi och applicera det på bomull. Affärerna gick tidigt bra, men rockarna lär både haft problem med lukt och stelhet, något som korrigerades ett par decennier senare efter gynnsamma resultat med gummiutvecklingen.

Än i dag är Mackintoshs rockar anmärkningsvärt stela, vilket ger plaggen en unik, tidlös känsla. Även passformen härstammar från ett annat sekel och är allt annat än figursydd, vilket dock klär materialet. En Mackintosh känns i dag lättast igen genom den totala avsaknaden av detaljer och den diskreta foderfärgen som lättast syns under kragen. Visserligen har företaget börjat experimentera med både mönster och nya detaljrikare modeller, men det är inget som förjänar någon större uppmärksamhet.

Alla Mackintosh-plagg tillverkas för hand i fabriken i Cumbernauld utanför Glasgow. Fabriken var på vippen att slå igen i mitten av 90-talet, men företaget köptes av den unge entreprenören Daniel Dunko som såg en möjlighet att relansera märket som en lyxprodukt.

Märket har sedan dess haft ett enormt uppsving, och respekten för deras handgjorda rockar har lett till samarbeten med företag som Gucci, Hermés, Louis Vuitton, Gieves & Hawkes, Yohji Yamamoto, Balenciaga och J.Crew. Mackintosh har dock alltid försett samtliga plagg som lämnat fabriken med sin egen label. Sedan 2005 har märket en egen butik i London, med bespoke-avdelning för den som inte nöjer sig med standardutbudet.

Mackintosh

Det finns tyvärr inga artiklar