TAG Heuer

Kategorier: Accessoarer

TAG Heuer

Fakta
Märke: TAG Heuer
Upplev mer på internet: TAG Heuer
Kategorier: Accessoarer

Motorsport har inspirerat många märken och kända modeller (där Rolex Daytona och Omega Speedmaster är de två mest kända) men allra mest intensivt förknippad med snabba bilar är tveklöst TAG Heuer.

Heuer grundades 1860 av Edouard Heuer som inriktade sig på att göra klockor för yrkesmässigt bruk, framförallt tidtagarur eller kronografer och inte sällan skapade utefter användarens specifika behov, bland annat konstruerade företaget 1911 sin första instrumentkronograf (för bilar eller flygplan) och 1916 kom Micrograph, som kunde mäta ner till en hundradels sekund. För racingförare var instrumentkronograferna från Heuer en ikon och ett måste, och man konstruerade även tidtagningsutrustning för olympiska spel, Formel 1 och andra tävlingar med krav på precision.

1962 kom märkets första armbandsur specifikt för racing, Autavia – en kronograf som ärvt namnet efter en serie instrumentkronografer avsedda för både bilar och flygplan (Auto-Aviation). Två år senare (1964) släpptes Carrera, döpt efter den centralamerikanska biltävlingen Carrera Panamericana. I slutet av sextiotalet höll Heuer tillsammans med ett antal andra företag (däribland Breitling) på att ta fram världens första automatiska kronografverk, och för lanseringen behövdes en ny, spännande modell – så 1969 släpptes den fyrkantiga Monaco, som gjordes odödlig när Steve McQueen bar den i filmen "Le Mans" från 1971. Vid den här tiden var Heuer dominerande i racing, med sponsring av flera stora stall i Formel 1 och mängder av racerförare som bar klockorna.

Efter quartzkrisen på sjuttiotalet köptes Heuer 1985 av Techniques d'Avant Garde som också var aktiva i motorsport (bland annat som motorleverantör till Williams), och märket döptes om till TAG Heuer. På nittiotalet började TAG Heuer återlansera historiska modeller i sin "Classics"-linje och idag är Carrera och Monaco de två stora dragplåstren i sortimentet – och den klassiska McQueen-Monacon i blått och vitt finns förstås kvar...

TAG Heuer