Vacheron Constantin

Kategorier: Accessoarer

Vacheron Constantin

Fakta
Märke: Vacheron Constantin
Upplev mer på internet: Vacheron Constantin
Kategorier: Accessoarer

Världens äldsta kvarvarande klockmärke är Vacheron Constantin, en del av klockvärldens "heliga treenighet" och systermärke till Audemars Piguet i Richemontgruppen.

Märket startades 1755 av Jean-Marc Vacheron och redan i slutet av 1700-talet var han leverantör till de europeiska kungahusen. När företaget behövde kapital för att fortsätta utvecklas anslöt 1819 François Constantin till företaget och namnet blev det som stått sig än idag. Företaget gjorde sig tidigt kända för sin effektiva tillverkning med modern teknik – så revolutionerande att man omnämndes i Marx Das Kapital som ett exempel på en lyckad introduktion av maskiner i urmakeriet.

I från slutet av artonhundratalet gjorde man sig känd som en tillverkare av komplikationsklockor, vilket inte minst underströks av leveransen av ett superkomplicerat fickur till kung Fouad av Egypten. Traditionen har fortsatt, och till märket 250-årsjubileum 2005 presenterade man världens mest komplicerade serietillverkade klocka och verk, den dubbelsidiga dräparen Tour de l'Lie. En annan känd jubileumsmodell är Vacheron Constantins svar på de andra lyxstålsportklockorna (som Nautilus och Royal Oak) 222, designad av Jörg Hysek och lanserad till märkets (överraskning!) 222-årsdag 1977. Modellen finns kvar som Overseas, som likt sina syskon från den "heliga treenigheten" ursprungligen var avskalad men idag finns i hela spannet upp till komplikationsspäckade skrytklockor.

I märkets arkiv finns många speciella klockor, vilka representeras i modellinjen Historiques som vid sidan av ett antal lövtunna kostymklockor från mitten av nittonhundratalet också har den unika bilförarklockan American 1921 med sin 45° vridna urtavla för att underlätta avläsning när man håller i en ratt – en speciell pjäs som fick tid på vita duken tillsammans med många andra Richemontkollegor i Wall Street: Money never sleeps.

Vacheron Constantin

Det finns tyvärr inga artiklar