13 skäl att älska Omega Speedmaster

Den har åkt till månen och tillbaka och hänfört klockfantaster i 60 år. King hyllar ikoniska klockjubilaren Omega Speedmaster.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-11-24 09:19  |  Lästid: 5 minuter

1. Motorsportskopplingen

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Den första versionen av Omegas Speedmaster lanserades 1957 under referensen CK 2915-1. Modellen var avsedd för racing- och motorsport och designades av schweizaren Claude Baillod. Den kännetecknades av en boett på 39 mm med raka bandhorn och tre kronografregister för timmar, minuter och löpande sekunder på den svarta tavlan. Klockans timvisare var försedd med en stor pil vilket givit den smeknamnet ”Broad Arrow” bland samlare och entusiaster. På klockans stålkrans placerades en så kallad Tachymeterskala för att föraren eller teamet snabbt och enkelt skulle kunna mäta såväl varvtider som genomsnittshastighet på banan. 

2. #Speedytuesday

13 skäl att älska Omega Speedmaster

2012 myntade Robert Jan Broer, grundare av klocksajten Fratello Watches, uttrycket och hashtagen #speedytuesday under vilken Speedmasterfans kunde tagga bilder på sin favoritklocka varje tisdag. Fyra år senare lanserade Omega i samarbete med Broer en limiterad utgåva som bara gick att beställa online. 

3. Testvinnaren

13 skäl att älska Omega Speedmaster

När Nasa påbörjade arbetet med rymdprogrammen Gemini och Apollo behövdes en mekanisk kronograf som kunde klara de tuffa förhållandena på utsidan av rymd-kapseln. Under 1962 köpte Nasa in sex kronografer från bland annat Longines, Rolex, Breitling och Omega för att utföra en serie kvalificerings-tester. Endast tre av de sex klockorna klarade testet. Dessa tre blev sedan utsatta för elva nya, ännu mer krävande tester för att säkerställa att klockorna skulle fungera trots de extrema förhållandena i rymden. Bland annat utsattes de för extrema temperaturer på 93 graders värme följt av 18 minusgrader. När testerna var över 1965 var det endast Omegas Speedmaster som hade klarat kraven. Dessa tester genomfördes utan klockföretagens vetskap, och det var först när bilder på astronauten Ed Whites rymd-promenad under Gemini 4 publicerades som Omega blev varse att modellen hade blivit utvald som officiell utrustning för rymdprogrammet.


4. Första klockan på månen

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Den 20 juli 1969 sker vad som än i dag får ses som en av historiens mest dramatiska scener när Neil Armstrong yttrade de klassiska orden "That's one small step for a man, one giant leap for mankind" efter att ha placerat mänsklighetens första steg på månen. Armstrong hade dock lämnat sin Speedmaster i kontrollrummet då den elektroniska klockan hade gått sönder. Hans kollega Buzz Aldrins (bilden) Speedmaster var därför den första klockan på månen. Just detta exemplar anses av många samlare vara en av världens mest eftertraktade klockor. Tyvärr blev modellen stulen från Aldrin några månader efter uppdraget och har ännu inte återfunnits. 

5. Alaska II

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Alaska var Omegas kodnamn för allt som rörde Nasa, och 1972 tog man fram en proto-typ med vit urtavla som bättre skulle reflektera solens värme samt en röd skyddande ring runt boetten för att inte överhetta urverket. En minst sagt udda fågel i Speedmasterhistorien.

6. Automaten

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Även om Speedmastern fick ett automatiskt urverk redan 1971 är det främst Dark Side of The Moon-serien med det imponerande inhouse-verket 9300 som man förknippar med ett automatiskt urverk.

7. Livräddaren

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Under Apollo 13:s bemannade månresa ställs Speedmastern inför sin hittills största prövning. Efter att astronauterna James Lovell, Fred Haise och Jack Swigert lämnat jorden exploderar en syretank ombord två dagar senare. Strömmen, värmen och färskvattnet slås ut och besättningen har bara den lilla månlandaren att förlita sig på för att ta sig hem till jorden. Detta tvingar pilot Swigert att med hjälp av sin Omega Speedmaster mäta de exakt 14 sekunder han behövde för att nyttja bromsraketerna på månlandaren och återvända till jordens atmosfär med livet i behåll. Dramatiken förevigades på vita duken i filmen Apollo 13 (bilden) med Tom Hanks i en av rollerna. 


8. Mark II

13 skäl att älska Omega Speedmaster

1969 lanserade Omega den första alternativa designen för Speedmasterns utseende. Den går under namnet Mark II och hade för första gången ett safirglas och en boettform som påminner om en tunna. Modellen var tillgänglig i stål, guld eller guldpläterat stål och har blivit en ikon bland samlare.

9. Urverket

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Inuti klockan tickade vad som i dag klassas som ett av världens kanske främsta kronografverk genom tiderna: kaliber 321. Baskalibern som introducerades 1942 var ett samarbete mellan Omega och Lemania och såldes även till varumärken som Breguet, Patek Philippe och Vacheron Constantin som använt baskalibern till sina kronografer. 1968 uppgraderades verket till kaliber 861, även det producerat av Lemania. Det har ansetts än mer precisionssäkert och framför allt billigare att producera. Den sista utvecklingen av urverket i Speedmaster Professional-serien var kaliber 1861 som än i dag sitter i klockorna.

10. Första Omegan i rymden

13 skäl att älska Omega Speedmaster

När Nasa skickade sin astronaut Wally Shirra på rymdresan Mercury den 3 oktober 1962 bar han sin egen personliga Omega Speedmaster. Det var andra generation av modellen (ref. CK2998) där Broad Arrow-visarna bytts ut mot så kallade Alpha-visare, och tachymeter-ringen i stål var nu i svart aluminium för ökad läsbarhet. Detta var första gången en Speedmaster var i rymden och skulle bli starten för Speedmastern som Nasas officiella utrustning vid rymdresor. 

11. Hyllningsmodellen

13 skäl att älska Omega Speedmaster

När Omega firade modellens 60-årsjubileum på Baselmässan tidigare i år gjordes det med en modell som blev mässans i särklass största snackis. Man hade med avancerad teknik mer eller mindre klonat specifikationerna från den första modellen 2915-1 i form av storlek och estetik men med ett uppdaterat urverk och modern stållänk. Modellen produceras i en högst begränsad upplaga och har redan en lång väntelista hos återförsäljarna runt om i världen.


Pris: 60 000 kr.

12. Ultraman

13 skäl att älska Omega Speedmaster

En för samlarna ikonisk modell är Ultraman från 1968 som kännetecknas av sin orangea sekundvisare och fick sitt smeknamn efter att ha medverkat i den japanska science fiction-serien The Return of the Ultraman 1971. 

13. Nytänkandet

13 skäl att älska Omega Speedmaster

Modellen X-33 kallas även The Mars Watch och lanserades 1998 efter fem års utveckling. Modellen de-signades för att kunna bäras vid en eventuell landning på Mars och bars bland annat på ryska rymdstationen Mir.

Dela på Facebook
Tweeta