15 bästa tv-serierna hittills från 2019

Ryska lönnmördare, cyklande gräslangare och Sven Tumba är några av huvudpersonerna i årets hittills finaste tv-ögonblick.

King Magazine logotyp
Joakim Almén  |  Publicerad 2019-06-10 16:38  |  Lästid: 7 minuter

Samtidens kanske främsta folknöje, serietittande, är mer berikande än någonsin och den första halvan av 2019 har bjudit på en rad starka tv-ögonblick som förgyllt inte minst King och Cafés i övrigt torftiga tillvaro. Här är de 15 serier som hittills har piggat upp mest.

Game of Thrones, säsong 8 | HBO

Jon Snow i Game of Thrones.
HBO.

Okej, den avslutande säsongen av den största tv-serien någonsin (?) var kanske (definitivt) inte den bästa. Reaktionerna var åtminstone minst sagt blandade. Den kanske främsta invändningen kan sammanfattas med att upplösningen kändes stressad, komprimerad, forcerad; att karaktärsutvecklingar och skeenden inte förankrades tillräckligt. Men säga vad man vill om ödena för Jon Snow, Daenerys Targaryen, Cersei Lannister och de andra, men det har varit en jävla resa. Och sista säsongen innehöll trots allt ett par riktigt starka ögonblick (påstå inte att du var helt oberörd under Daenerys och Jons sista stund tillsammans). (Markus Thörnhammar)

Trailer till HBO-serien Game of Thrones, säsong 8

Killing Eve, säsong 2 | HBO/BBC

HBO.

Tomgångstankar fanns inför den andra säsongen av den originella katt- och råtta-leken med Jodie Comers ryska lönnmördare Villanelle och utmärkta Sandra Ohs ofrivilliga MI6-utredare Eve Polastri. Gick det att kvalitetskrama ut en ytterligare säsong av förra årets stora tv-serieöverraskning? Svaret: jodå. Även om den andra säsongen (med ett fåtal extremt potenta undantag) inte bjöd på lika många vändningar och överraskningar var det alltjämt klassunderhållning att följa den fördjupande relationen mellan Villanelle och Eve. Och kläderna. Kläderna! Villanelles extravaganta, ofta extroverta utstyrslar är ett skäl nog att ta dig an en av världens bästa tv-serier just nu. (Joakim Almén)

Trailer till BBC-serien Killing Eve, säsong 2

High Maintenance, säsong 3 | HBO

HBO.

Lite av grejen med världens mysigaste tv-serie är ju att den utspelar sig i New York: tutande bilar, skramliga tunnelbanevagnar och varmt Brookyn-ljus är lika viktiga delar för HBO:s High Maintenance som seriens brokiga persongalleri. När huvudkaraktären, The Guy, i första avsnittet styr sin husbil mot det område som så många människor, kanske i synnerhet en viss typ av svenska män, älskar att referera till som ”Upstate New York” fanns kanske skäl till oro. Men icke: även om tredje säsongen rör sig ytterligare mot att bli en konventionell tv-serie med en tydlig huvudkaraktär så behåller serien sin sedvanliga värme och mänsklighet – även när The Guy kliver av sin cykel. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till Netflix-serien High Maintenance, säsong 3

Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes | Netflix

Ted Bundy i svartvitt.
Netflix.

2019: The Ted Bundy revival. Den snygge – enligt en majoritet på twitter – seriemördaren, våldtäktsmannen och fullblodsnarcissisten Ted Bundy hade älskat att hajpen kring hans person och värv med dokumentärserien Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes, och några månader senare Zac Efron-filmen Extremely Wicked, Shockingly Evil, and Vile. Just dokumentärserien kombinerade inspelningar med Ted Bundy (så pass starka att Netflix – PR-trick eller ej – ”varnade” för att se Ted Bundy-dokumentären ensam) från hans dödscell innan han avrättades 1989 med en mer linjär berättelse om Bundys liv. Dokumentärserien i fyra delar regisserades av Some Kind of Monster-regissören Joe Berlinger – och Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes kommer nästan upp i den mästerliga dokumentären om det dysfunktionella bandet Metallicas nivå. Ska du se en true crime-dokumentär i år väljer du med fördel den om USA:s kanske värsta seriemördare genom tiderna. (Joakim Almén)

Trailer till Netflix-serien Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes

Störst av allt | Netflix

Netflix.

Så kom den till sist, med buller och bång, den första svenska Netflix-originalserien. Och den var… bra! Psykologstudenten Hanna Ardéhn spelade huvudrollen Maja med den äran och popstjärnan Felix Sandman fick horder med liderliga tonåringar att glömma att de nånsin sett Skam-William. Därutöver bjuds vi på tätt rättegångsdrama, destruktiv ung kärlek och snyggt uppbruten kronologi som bjuder in till sträcktittande av de blott sex avsnitten. (Markus Thörnhammar)

Trailer till Netflix-serien Störst av allt

Chernobyl | HBO

Två arbetare i kärnkraftverket från tv-serien Chernobyl.
HBO.

Det mest ångestladdade, uppskakande och kanske också bästa du kan streama just nu. (83 miljoner IMDB-användare, vilka för närvarande rankar Chernobyl högst av alla tv-serier som någonsin har gjorts, har förmodligen inte helt fel). Craig Mazin och Johan Rencks mästerverk handlar om världens värsta kärnkraftskatastrof genom tiderna, men i minst lika stor utsträckning handlar den om lögner och de fasansfulla konsekvenser som ett totalitärt samhälle kan leda till. (Markus Thörnhammar)

Trailer till HBO-serien Chernobyl

Losers | Netflix

Jack Ryan som ung basketspelare i Netflix serie Losers.
Netflix.

Losers är en utsökt Netflix-producerad dokumentärserie i åtta delar om andra änden sportöden – förlorarna. Trots att Losers saknar viktiga rättigheter (det visas exempelvis inte en frame från Jean Van de Veldes historiska kollaps på det 18:e hålet i British Open 1999) löser man det med starkt berättande och tjusiga animationer. Berättelserna om den avigt charmige basketspelarestrulputten Jack Ryan (femplus-namn!) och den franska konståkningsstjärnan Suraya Bonaly kamp för att bli rättvist bedömd i den politiska bedömningssporten konståkning sticker ut. (Joakim Almén)

Trailer till dokumentärserien Losers

Russian Doll | Netflix

Natasha Lyonne i Netflix tv-serie Russian Doll.
Netflix.

Ett av årets absolut piggaste tillskott i Netflix dignande utbud. Den åtta avsnitt långa serien är en underhållande, twistspäckad och lagom komplex resa som kretsar kring den livströtta och intensivt kedjerökade Nadia Vulvokov som dör på sin 36-årsdag, bara för att fastna i en mystisk dödsloop då hon gång på gång finner sig själv framför badrumsspegeln på sin egen födelsedagsfest. Huvudrollen spelas förtjänstfullt av Natasha Lyonne som också skapat serien tillsammans med Leaslye Headland och självaste Amy Poehler. (Markus Thörnhammar)

Trailer till Netflix-serien Russian Doll

The Act | Hulu/HBO

Bild från tv-serien The Act.
HBO.

Ta en av årets starkaste rollinsatser från Oscarsbelönade Patricia Arquette, krydda med en osäker och utsatt dotter i tonårsnoja deluxe och toppa med det kusligaste syndromet som går att tänka sig. Kanske kan man då åtminstone greppa hur rysligt och direkt obehagligt det smakar av att se Münchhausens syndrom in action och i den mest intima miljön som finns – familjen. The Act är serien som lyckas stänga dina fönster, få allt att kännas kolsvart, och när det tittar fram en strimma ljus är det inget annat än en hisnande och säregen upplevelse. Det är nåt i det, och det kommer otvivelaktigt göra nåt i dig. (Marlon Appelgren)

Trailer till Hulu-serien The Act

What We Do in the Shadows | HBO

HBO.

What We Do in the Shadows tar avstamp i, och bygger vidare på, Flight of the Conchords-mannen Jermaine Clements och Thor: Ragnarok-regissören Taika Waititis vampyrmockumentärfilm från 2014 med samma namn. Båda har varit inblandande i skrivandet av tv-serieversionen av vampyrkomedin (Jermaine Clements, geni!) som levererar såväl skruvade karaktärer som humor. Serien, som handlar om ett vampyrkollektiv på Staten Island, är puttrigt roligt från första scenen, men det är först från avsnitt tre den lyfter på riktigt. Roligast i karaktärsgalleriet är den energidränerande vampyren Colin Robinson (spelad av Mark Proksch – Nate i amerikanska versionen av The Office) – en svintråkig kille som suger livslusten hos personerna han träffar genom att prata sömnigt, och mycket, om ditten och datten. (Joakim Almén)

Trailer till HBO-serien What We Do in the Shadows

True Detective, säsong 3 | HBO

Mahershala Ali i tv-serien True Detective säsong 3.
HBO.

Efter en andra säsong som misslyckades kapitalt med att leva upp till de högt ställda förväntningarna efter den lysande första säsongen har nu Nic Pizzolatto styrt in True Detective-skutan på rätt kurs igen. Inte minst den mästerliga Mahershala Ali gjorde att barnarov med ockulta förtecken återigen stod högst upp på tv-agendan. (Markus Thörnhammar)

Trailer till HBO-serien True Detective, säsong 3

Barry, säsong 2 | HBO

HBO.

SNL-senioren Bill Hader får äntligen spänna skådismusklerna till fullo och briljerar som den själsligt plågade seriemördaren Barry. Att byta riktning i livet från yrkesmördare à la tjetjenska maffian till skådespelare visar sig vara lättare sagt än gjort och han behöver gång på gång rysk roulettea med livsvalen för att nå sin dröm. Andra säsongen är nu i mål och den lättsamma men ävenså dödligt underhållande storyn förtjänar att jämföras med Breaking Bad för sin tonsäkra svarta komedi. Barry är den lätt dolda, underskattade HBO-juvelen som för många har missat. (Marlon Appelgren)

Trailer till Netflix-serien Barry, säsong 2

Gomorrah, säsong 4 | HBO/ Sky

I en brottsfixerad tid när det går 13 på dussinet av diverse True Crime-serier och rättegångspoddar är få verk lika råa och smutsiga som den här skildringen av Neapels undre värld. Kokainhandeln i den svårt nedgångna förorten Secondigliano får det Stockholm som Jens Lapidus Snabba Cash utspelar sig i att framstå som Bullerbyn. Även om den fjärde och senaste säsongen – där bland annat huvudpersonen Gennaro försöker att hålla sig på hyfsat rätt sida av lagen – kanske inte är fullt lika hårdkokt som de tidigare är Gomorrah fortfarande som att få en pistol tryckt mot tinningen efter en misslyckad drogaffär. (Markus Thörnhammar).

Trailer till HBO-serien Gomorrah, säsong 4

Love Death + Robots | Netflix

Bild från första avsnittet av David Finchers Netflix-serie Love, Death & Robots.
Netflix

Efter en tungsam jobbdag och korv stroganoff för tredje middagen i rad vill man inget hellre än att katapulteras från soffan till en speedig och medryckande story som slutar lika kvickt och oklart som den börjar. Inga tvåminutersintron, absolut inga tjugo minuter av karraktärsuppbyggande. Bara rå och grötig science fiction-konst när den är som bäst. Dessutom tillhör varje avsnitt en egen fristående värld och brukar inte sträcka sig längre än en kvart. Love, Death & Robots speglar framtidens underhållning lika mycket som Keanu Reeves verkar snäll. En smakfull portion av framtids-tv, helt enkelt. (Marlon Appelgren)

Trailer till Netflix-serien Love Death + Robots

Hockeyns historia | SVT Play

SVT Play.

Jens Lind och Albert Svanbergs odyssé genom svensk ishockeys historia har hyllats unisont, inte minst av – surprise, surprise! – Aftonbladets sportnostalginestor Marcus Leifby. Från Ulf Sterner och Nisse Nilssons framfart på rinken under 50- och 60-talet och deras starka vänskap på ålderns höst (årets mest ögonfuktande vänskapsbilder!) till Börje Salming i den snygga, 70-talstajta Toronto Maple Leafs-tröjan och grisigt spelande kanadensare: Hockeyns historia bjuder på årets hittills skickligaste berättande. Tack Jens Lind, tack Albert Svanberg och tack SVT för att hockey känns kul igen. (Joakim Almén)

Trailer till SVT-serien Hockeyns historia

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-28 17:19